2023/05/11 geplaatst in Groen, Levendigheid

Participanten aan de slag met Vergroening & Verlevendiging!

Op 9 mei 2023 vond de eerste bijeenkomst plaats van het nieuwe project Vergroening & Verlevendiging centrumgebied Rotterdam Alexander. Een inspirerende online sessie onder leiding van Lisanne den Ouden – consultant bij zeer gewaardeerd participant Arcadis – waar verschillende experts, participanten en belangstellenden aanwezig waren om de mogelijkheden te verkennen voor het opzetten van klimaatadaptieve projecten in het centrumgebied Rotterdam Alexander, al dan niet gekoppeld aan de klimaatopgaven en uitvoeringsagenda van de gemeente Rotterdam.

Niels Bleij van Gemeente Rotterdam lichtte kort het programma “klimaatopgave in kaart” en “de uitvoeringsagenda” van Rotterdams WeerWoord toe en benadrukte het belang van ondernemersinitiatieven om het gebied te vergroenen en verlevendigen.

Na een korte introductie stelde Lisanne de aanwezigen spontaan de vraag; wat is nu jouw grootste ergernis als je in het centrumgebied van Rotterdam Alexander verblijft? Verschillende antwoorden kwamen naar voren, waaronder het grauwe en grijze karakter van het gebied, een versteende omgeving, de verpaupering van groen en het gebrek aan veiligheid en sfeer. Om dit te verbeteren en de verblijfsduur in het gebied te vergroten zullen we dus echt aan de slag moeten gaan! Maar hoe zien we dit idealiter voor ons?

Voorbeelden vergroening en verlevendiging
Lisanne presenteerde een aantal mooie en inspirerende voorbeelden hoe je het gebied zou kunnen vergroenen en verlevendigen, waarbij teven ideeën werden geopperd over het creëren van kleine parkjes met bankjes en water,  het vergroenen van de entrees bij de kantoorgebouwen, het plaatsen van geveltuinen ofwel het vergroenen de plinten van alle gebouwen in het gebied. Er werd tevens benadrukt dat verlevendiging niet alleen gaat om groen, maar ook om het creëren van een veilige en sfeervolle omgeving waar mensen willen verblijven.

Kortom: een succesvolle eerste bijeenkomst vol inspiratie en goede suggesties om met elkaar samen te werken aan een duurzamer en groener centrumgebied Rotterdam Alexander.

Binnenkort zal een vervolgsessie worden georganiseerd waar de mogelijkheden worden verkend voor het opzetten van concrete projecten Vergroening & Verlevendiging. Aanmelden voor dit thema kan eenvoudig door een mail te sturen naar carola@greenbusinessclub.nl

Op naar een groen, duurzaam en toekomstbestendig Rotterdam Alexander!

Meer informatie
Wil je meer weten? Neem contact op met Carola Kalishoek via carola@greenbusinessclub.nl.

Wil je zelf aan de slag met klimaatadaptatie? Bekijk dan de routekaart Klimaatadaptatie die is opgesteld door GBC Nederland & Samen Klimaatbestendig