2021/10/05 geplaatst in Afval, Circulair, Logistiek

Samenwerken aan Zero Waste | Sodexo zet concrete stappen met GroenCollect

In 2021 sloot Sodexo zich aan bij Green Business Club (GBC) Rotterdam Alexander. Vanwege hun nieuwe Qlubhuis aan de Watermanweg en ook vanwege hun kennis over duurzame facilitaire dienstverlening en catering, zijn ze een waardevolle toevoeging aan het netwerk van bedrijven die werken aan een duurzame Alexanderpolder.

Sodexo is direct aangesloten bij het Zero Waste project. Als grote facilitair dienstverlener is dit een belangrijk thema voor Sodexo. “De duurzame strategie van Sodexo richt zich onder andere op het realiseren van een circulaire omgeving. We helpen onze klanten bijvoorbeeld om medewerkers via gedragsverandering te stimuleren om afval beter te scheiden en we werken samen met circulaire start-ups en experts zodat afval ingezet kan worden voor nieuwe producten. Zo maken we bijvoorbeeld biogas van oud brood en sanitair papier van onze koffiebekers. Deze circulaire manier van werken draagt bij aan een schoner milieu, het creëert werkgelegenheid en vaak leidt het in de praktijk ook tot een financieel voordeel”, aldus Marloes van der Have, Manager Corporate Social Responsibility bij Sodexo.

Binnen haar circulaire strategie heeft Sodexo veel aandacht voor organisch afval: een deel daarvan kan voorkomen worden door de introductie van slimme cateringconcepten. Door slim en flexibel aanbieden wordt verspilling voorkomen. Door lokaal in te kopen blijft het aantal logistieke kilometers beperkt. Ook maakt catering ná zakelijke reizen de meeste impact op de CO2-voetafdruk van zakelijke dienstverleners. Het aanbieden van meer plantaardige producten reduceert de CO2-uitstoot. Het afval dat overblijft kan vaak hoogwaardig verwerkt worden.

Pilot

Dat Sodexo waarde hecht aan het Rotterdamse adagium van ‘geen woorden maar daden’, blijkt uit de pilot die zij startten met GroenCollect. Deze Rotterdamse innovatieve speler op de afvalmarkt, haalt reststromen op om deze op hun biohub hoogwaardig te verwerken. Zij bedienen klanten in Rotterdam en halen daar onder andere plastic bierfusten, koffieresidu, papier, karton, PMD, swill en sinaasappelschillen op. Hiervoor werken zij samen met Seenons, die een platform realiseerde waarop klanten hun reststromen kunnen aanmelden.

Jochem Thomas, General Service Manager op het hoofdkantoor van Sodexo in Rotterdam, zegt hierover: “In de samenwerking met GroenCollect zien wij veel voordelen. Het feit dat ons afval op een duurzame manier een tweede toepassing krijgt als grondstof voor andere initiatieven, is prachtig. Het is lokaal, dus het is ook een fijn idee dat we bijdragen aan de lokale omgeving en lokale werkgelegenheid. Helemaal omdat GroenCollect ook een social enterprise is die mensen helpt te re-integreren op de arbeidsmarkt. Ook niet onbelangrijk is dat het prettig werken is met de ophaalbakken, waardoor ik ook de operationele voordelen op de werkvloer zie. Collega’s zijn er erg over te spreken en ook vanuit andere locaties krijg ik de vragen over onze ervaring.”

Uitbreiding

GBC Rotterdam Alexander roept ook andere participanten van Rotterdam Alexander op om gebruik te maken van de diensten van GroenCollect. Zo gaat het volume omhoog en kan GroenCollect vaker naar het gebied toe komen, iets dat de kwaliteit van de stromen ten goede komt. Ook aansluiten? Neem contact op met Carola Kalishoek, programmamanager van GBC Rotterdam Alexander.