2020/07/22 geplaatst in Geen categorie

Participant Coca-Cola investeert in Nederlandse start-up voor plastic recycling

Frisdrankproducent en GBC Rotterdam Alexander participant Coca-Cola gaat investeren in de Nederlandse start-up voor kunststofrecycling CuRe Technology. Het bedrijf heeft een nieuwe manier ontwikkeld om onder meer PET-flessen te recyclen en te kunnen hergebruiken.

De investering is een onderdeel van de verduurzamingsplannen van het frisdrankenconcern. Coca-Cola heeft een groot plasticprobleem. Het produceert wereldwijd zo’n 117 miljard plastic flessen per jaar. Daarvoor gebruikt het nog altijd een groot percentage zogenoemde virgin materialen: nieuw plastic gemaakt van aardolie. Het bedrijf wil het plasticgebruik verminderen en het aandeel gerecycled plastic in de flessen verhogen.

Josse Kunst van CuRe en Jaap Wassink van Coca-Cola European Partners (CCEP) noemen het ‘meer dan een investering’ en willen ook daadwerkelijk gaan samenwerken. De Europese cola-tak bedient meer dan driehonderd miljoen consumenten in West-Europa, en bracht in 2019 hier bijna 7,5 miljard PET-flessen op de markt. ‘Op dit moment worden onze flessen in Nederland van 50% gerecycled plastic gemaakt. Dat percentage moet op korte termijn omhoog’, zegt Wassink.

Verduurzamingsdoelen
De start-up is een consortium, gevormd door de DuFor/Cumapol groep en de Morssinkhof groep, in samenwerking met DSM-Niaga. Door de investering kan volgens Kunst de pilot plant in Emmen fors worden uitgebreid. De start-up heeft hier in de proeffabriek nog slechts capaciteit voor 20 kilogram polyester per uur. Dat moet worden uitgebreid. ‘Het gaat daarbij om meer dan geld. Natuurlijk kunnen we daardoor uitbreiden, maar de samenwerking is voor ons echt een stamp of approval. En we kunnen ons makkelijker aanpassen aan de kwaliteitseisen van zo’n grote producent’, zegt de directeur.

Het bedrijf wil een grotere fabriek bouwen, zodat het vanaf het eerste kwartaal van 2023 zo’n 25 miljoen kilo aan plastic afval kan recyclen.

De start-up gebruikt een manier van recyclen die hangt tussen mechanische recycling, waarbij het plastic in kleine stukjes wordt gehakt, en chemische recycling, waarbij het plastic wordt afgebroken tot moleculen. ‘We breken het plastic af, maar niet helemaal tot de oorspronkelijke grondstof. Daardoor kost het proces ons veel minder energie’, zegt Kunst. En hoe schoner het te recyclen materiaal is, hoe beter. Statiegeld, ook op kleine flesjes, is dan ook van groot belang. ‘Hoe beter je weet wat er binnenkomt en hoe schoner dit is, hoe beter we het kunnen recyclen’, zegt Kunst.

Beter plastic
Volgens Wassink wil Coca-Cola niet alleen minder, maar ook ‘beter’ plastic op de markt brengen. Deze samenwerking helpt daarbij. ‘Maar het begint natuurlijk met het design. Bij het ontwerp van verpakkingen kijken we al hoe we zo min mogelijk materiaal kunnen gebruiken. Zo gaan we meer karton gebruiken bij verpakkingen, bijvoorbeeld om blikjes bij elkaar te houden. En als we meer kunnen recyclen, en meer gerecycled materiaal kunnen toevoegen, dan gaan we dat doen. Met deze technologie kunnen we dat aandeel verhogen.’ Het bedrijf wil dat tegen 2025 alle verpakkingen in West-Europa volledig recyclebaar zijn.

De samenwerking is dan ook geen vorm van greenwashing, stellen de mannen, waarbij bedrijven zich maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. ‘Kijk. De maatschappij spreekt ons aan op ons plasticgebruik’, zegt Wassink. ‘En dat is terecht. We werken daaraan. Als critici het greenwashing willen noemen, dan mag dat. Maar we doen wel degelijk iets.’ Kunst vult hem aan: ‘wij hebben een gezamenlijk doel. En we ondernemen daadwerkelijk actie.’