Symposium Green Business Club goed bezocht | Van ambitie tot… aanpak!
Maandag 4 maart organiseerde Green Business Club Nederland in samenwerking met partners het symposium Van Ambitie tot Aanpak: Emissievrije Stadslogistiek. Dagvoorzitter Inge Diepman leidde ruim 130 deelnemers door de dag waarbij de ‘GBC-aanpak’ centraal stond. Ondersteund door een kennispanel werden de cases uit Utrecht, Amsterdam en Den Haag uitgelegd, waardoor organisaties meer inzicht krijgen in het ‘verminderen, verslimmen en vergroenen’ van de logistiek.
Duurzaamheid is… cultuur!
Corporate antropoloog Walter Faaij gaf een inspirerende lezing na opening door dagvoorzitter Inge Diepman. Om binnen het bedrijfsleven daadwerkelijk te kiezen voor verduurzaming, is een cultuuromslag nodig. Faaij: ‘Cultuur vormt zich in interactie en besluitvorming. Dus zo’n dag als vandaag is in metaforische zin een soort kampvuurgesprek waar je met elkaar die interactie kan hebben, waar je met elkaar betekenis kan geven aan ‘wat moet ik doen, wat moet jij doen, welke afspraken moeten we maken, wat moeten we regelen, wat moeten we niet meer gaan doen, welke nieuwe partners hebben we nodig?’ Duurzaamheid moet het nieuwe normaal worden, alle afdelingen moeten met elkaar in dezelfde taal gaan spreken om te komen tot echte verduurzaming. Bouw een tribe!
Cases
De cases van Green Business Club Utrecht Centraal, Den Haag Beatrixkwartier en Amsterdam Zuidas kregen een podium. De aanpakken verschillen: waar in Utrecht werd samengewerkt met Districon, gespecialiseerd in logistieke vraagstukken, voor een diepgaand onderzoek én analyse, zijn in Amsterdam ruim 20 studenten betrokken voor onderzoek. In Den Haag was het een marktpartij die haar zinnen zette op het verduurzamen van de bevoorrading door middel van een hub. Naast onderzoeken, start GBC Zuidas in 2019 met twee pilots: samen met landelijk partner Hulshoff wordt geëxperimenteerd met een hub en er komt mogelijk een pakketafhaalpunt.
Roadmap
Van ambitie tot aanpak! Het credo dat lokale clubs hanteren is verminderen, verslimmen en vergroenen, in die volgorde. Het presenteren van cases én een roadmap moet bedrijven handvatten bieden om aan de slag te gaan met logistiek. Stap 1 is inzicht krijgen in huidige situatie, onder meer door een poortonderzoek. De nadruk moest liggen op doen, dat lijkt gelukt. Directeur Eline Kik: ‘Mooi om te zien hoe divers ons netwerk is en hoe partijen elkaar onderling goed weten te vinden. Op een dag als deze worden er een hoop kaartjes en kennis uitgewisseld. Het lijkt alsof we goed op weg zijn met het bouwen van die tribe!’ Meer weten over de aanpak van verschillende clubs? Neem contact op met Diederik Imfeld | diederik@greenbusinessclub.nl of Nina van den Berg | nina@greenbusinessclub.nl.
Partners
Het symposium is georganiseerd in samenwerking met enkele partners. Partner Hulshoff Stadsdistributie werkt in Zuidas samen met bedrijven aan een schone en beter bereikbare Zuidas. Districon is verantwoordelijk voor de onderzoeken in Utrecht en hielp bij de analyse van data in Zuidas. Topsector Logistiek heeft als taak vanuit de overheid het bedrijfsleven te stimuleren. We waren te gast bij Rabobank Utrecht. Daarnaast werd het symposium ondersteund door PostNL en City Hub. De laatst genoemde heeft onder andere in Amsterdam al een hub waarmee zij klanten bedient. Vrijdag 12 april opent de nieuwe locatie in Utrecht, waarmee zij mede het Stationsgebied bedienen.
Bekijk alle foto’s hier