2018/07/23 geplaatst in Algemeen

Gebiedscommissie: ‘acht miljoen nodig voor Alexanderknoop’

De gemeente Rotterdam moet de plannen met de Alexanderknoop (Alexandrium, NS-station en omgeving) financieel blijven ondersteunen. Die oproep doet de gebiedscommissie Prins Alexander aan de gemeenteraad. Er is 8 miljoen euro nodig.

Het woonwinkelcentrum Alexandrium en het gebied daaromheen zouden in de toekomst als Alexanderknoop moeten uitgroeien tot de derde grote economische pijler van Rotterdam, naast het stadscentrum en het Hart van Zuid rond bij het Zuidplein en Ahoy. Dat is de ambitie van de gebiedscommissie Prins Alexander, die wordt gedeeld door Green Business Club Rotterdam Alexander.

Gebiedscommissie Prins Alexander
,,Belangrijke randwaarden zijn daarbij dat het gebied bereikbaar blijft, dat duurzaamheid als een rode draad door de plannen loopt en dat bedrijven én gemeente profiteren’’, aldus de gebiedscommissie in een brief aan het college en de gemeenteraad.

Op dit moment wordt het NS-station Rotterdam-Alexander ingrijpend verbouwd. Het vernieuwde openbaar vervoersknooppunt moet de drukke rijksweg A20 (Rotterdam-Gouda) ontlasten, meer mensen moeten de auto uit en dan de trein, metro of bus in. De opknapbeurt is volgend jaar september klaar.

Verder wordt het naburige Prins Alexanderplein opnieuw ingericht. De tegels zijn nu blauw en er komt nog een mega-kunstwerk op de wand van de parkeergarage.

Duurzaam
Het wijkbestuur van Prins Alexander wijst op een spoorboekje waarin verder wordt opgesomd dat de Marten Meesweg en de GH Betz-weg worden opgewaardeerd en dat er een Green Business Club Prins Alexander is opgericht die werkt aan de verdere verduurzaming van het gebied.

,,Het winkelcentrum zal een herontwikkeling ondergaan die vergelijkbaar is met Hoog Catherijne’’, gaat de commissie verder. Er wordt daarbij extra aandacht gegeven aan de activiteiten op het maaiveld en op de verlevendiging na sluitingstijd. Op de Marten Meesweg en de Betzweg wordt al eentijdje gewerkt aan de renovatie van kantoorpanden, de bouw van appartementen en wordt gerept van de komst van onder meer een hotel en een bioscoop.

,,De gemeente Rotterdam mag niet achterblijven bij het inrichten van de openbare ruimte van het gebied’’, onderstreept de gebiedscommissie. Daarvoor is zeker 8 miljoen euro nodig, geld dat zou moeten komen uit het Investeringsfonds Rotterdam.

Bron: AD Rotterdam 19-07-2018