Gepost door Green Business Club Zuidas
2022/12/12 geplaatst in Energie

Zuidas-Zuid de eerste aardgasvrije buurt van Amsterdam? Dat kan!

Participanten van GBC Zuidas ondertekenen vorig jaar de Ambitieverklaring 2021-2025, met daarin ook de ambitie in 2025 van het gas af te zijn. Voor Zuidas-Zuid lijkt dit in de nabije toekomst te kunnen lukken, getuige het enthousiasme tijdens het Chefs Event bij Bolenius.

Nog geen 15 aansluitingen telt het centrum van Zuidas. De grootste gaat er in 2023 van af, wanneer het hoofdkantoor van ABN AMRO van het gas gaat. Wat rest zijn – op een aansluiting voor enkele sfeerhaarden na – aansluitingen gebruikt in verschillende horeca. Daarmee spelen zij een sleutelrol om deze ambitie te verwezenlijken. Daarom organiseerde Green Business Club (GBC) Zuidas samen met Gemeente Amsterdam het Chefs Event. Chefkok Luc Kusters van Bolenius opende zijn keuken voor andere chefs uit Zuidas om daar de proef op de som te nemen: kookt dat lekker, zo zonder gas?

Een geselecteerde groep chefs uit Zuidas dook half november met elkaar de keuken in om daar steaks van Loetje te bakken op een van de verschillende inductie hittebronnen. Daarna gingen ze aan tafel, vergezeld door een collega uit hun bedrijf voor een lunch van Bolenius, inclusief de daarvoor gebakken steaks. Onder andere RCE en UMH Group waren vertegenwoordigd. Ook gemeentesecretaris Peter Teesink en stadsdeelbestuurder Rocco Piers schoven aan voor een (plantaardige) steak. In de keuken en aan tafel de gesprekken over het koken en bakken zonder gas in een professionele omgeving, over eventuele drempels die er nog liggen op praktisch vlak en hoe deze door gezamenlijke inzet kunnen wegnemen.

Voordelen in de keuken
In een collegiale sfeer waren de aanwezige chefs het er snel over eens dat er voor een heerlijk gerecht geen gas meer nodig is in de keuken, iets dat Luc Kosters van Bolenius al vijftien jaar bewijst in Zuidas met zijn sterrenrestaurant. De steaks werden gebakkenop verschillende vormen van inductie, waarbij een groot voordeel is dat elektrisch meer secuur af te stemmen is dan vuur. Een kwalitatief betrouwbaarder resultaat in een bovendien veel minder warme keuken – bij koken en bakken op gas, vervliegt 90% van de warmte langs de pannen. De voordelen van koken zonder gas kennen ze ook bij Loetje, waar alle nieuwe restaurants enkel nog geopend worden met elektrische keuken. In Zuidas zit Loetje nog aan het gas, net als een aantal andere collega’s die onder meer in de restaurants in de kantoortorens werken. Dat is veelal een kwestie van onderhoudsplanning, investering en het op dat moment beschikbaar stroomnetwerk. En bewustwording.

Aan die bewustwording over het feit dat Zuidas van het gas af moet, wordt met dit Chefs Event in een praktische en open dialoog gewerkt. Aan de lunchtafel zitten naast de chefs veel verantwoordelijken voor de bedrijfsvoering van de cateraars en restaurants, evenals de gemeente Amsterdam die meepraat over de technische en financiële mogelijkheden en de vraag bij de ondernemers hoe ze kunnen helpen om de transitie te vergemakkelijken en te versnellen.

Naast alle culinaire en bedrijfsvoordelen, komen ook de duurzaamheidsvoordelen aan bod. Het besef dat we van het aardgas af moeten, wordt breed gedeeld. Zuidas-Zuid zonder aardgas: een mooi voornemen voor 2023? Wordt vervolgd! Vragen? Neem contact op met Nina van den Berg.

 

Bekijk alle foto’s in onze online galerij!