Gepost door Green Business Club Zuidas
2024/06/18 geplaatst in Groen, Water

Zestig vastgoedspecialisten benadrukken de urgentie van vergroening op de Zuidas tijdens het Groene Dakdiner

Van ontwerper tot architect, van eigenaar tot huurder; de vierde editie van Het Groene Dakdiner vond afgelopen 11 juni plaats. Georganiseerd door Green Business Club Zuidas, in samenwerking met Financial Offices, CBRE, Loyens & Loeff, Amsterdam Zuidas en Amsterdam Weerproof. Het diner op hoogte, deze keer bij Financial Offices, bracht zestig vastgoedspecialisten samen om te discussiëren over de noodzaak van verduurzaming in de vastgoedsector van de Zuidas.

Sprekers Leontien de Waal (ABN AMRO) en Marjolijn Versteegden (Arcadis) benadrukten dat de focus verder moest gaan dan alleen groene daken, en bespraken bredere thema’s zoals klimaatadaptatie, netcongestie en biodiversiteit. De avond werd culinair omlijst door een heerlijk vegetarisch diner en bood de deelnemers de kans om de groene daken van Symphony Offices zelf te ervaren. Een hoogtepunt van de avond was een korte film gemaakt door Arcadis met simulatieprogramma Tygron waarbij de effecten van langdurige neerslag en hittestress op Zuidas als gebied worden getoond.

Vergroening op de Zuidas
Het diner vond plaats op de eerste dag van vastgoedbeurs PROVADA, met een groot deel van de deelnemers die rechtstreeks van de RAI naar Financial Offices kwamen. Moderator Joris Kurk startte de avond met de aanwezigen aan de tand voelen over hun eigen groene dak. Pieter Jan Jongen, adjunct-directeur Zuidas, heette vervolgens de aanwezigen welkom en gaf een kijkje in de keuken van directie Zuidas. Nieuwe projecten op de rol, zoals Cubehouse en woonbuurt Ravel, werden genoemd. Ook waren er een aantal nieuwe gezichten in de zaal; van architecten tot grote huurders. Dat is een mooie ontwikkeling, omdat het duurzaam gebruik van gebouwen voor een groot deel neerkomt op de samenwerking tussen verschillende stakeholders. Als huurder kan je wel degelijk de vraag stellen hoe klimaatadaptief jouw gebouw is.

Financial Offices
Eén van die huurders die tijdens het Groene Dakdiner vorig jaar geïnspireerd werd om bij haar eigen kantoorgebouw eens navraag te doen, was Salóme Willemsen, Directeur Financial Offices. Dankzij de inspanningen van CBRE, de beheerder van Symphony Offices, werd duidelijk dat elk dak optimaal benut was met sedum. Een mooie reden om dit jaar het Groene Dakdiner te hosten en de aanwezigen de kans te geven om af te dalen naar het dak en zelf de verkoelende effecten te ervaren. Een groep van dertig aanwezigen pakte die kans met beide handen aan, begeleid door Charlotte Huisman, Facility manager bij Symphony Offices.

Van groene daken tot netcongestie
Leontien de Waal , Sector Banker Bouw AEC Industry bij ABN AMRO, bracht het perspectief van financiële instellingen naar voren en benadrukte hoe klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende risico’s invloed hebben op de gebouwde omgeving. ‘Het regent meer dan ooit, maar toch hebben we ook neerslagtekort. Er moet op een juiste manier met water worden omgegaan en het KRW gaat hierin een grote rol spelen. Met steeds minder smeltende sneeuwtoppen die uitmonden in schone rivieren en steeds meer neerslag, heeft dit effect op de kwaliteit van bodemwater’, aldus Leontien.  Daarnaast maakte ze een uitstap naar netcongestie.Een begrip dat inmiddels niet meer weg te denken is in de Zuidas, maar welk direct effect heeft dit op de gebouwde omgeving? De noodzaak van het vergroenen van daken en het klimaatadaptief maken van de gebouwde omgeving gaat niet alleen over klimaatadaptatie, maar heeft ook direct te maken met de energietransitie. 

Van wateroverlast tot hittestress
Als afsluiter van de avond nam Marjolijn Versteegden, Global Solutions Director for Smart Sustainable Buildings bij Arcadis, de aanwezigen mee in het verhaal van Arcadis op de Zuidas. Terwijl het huidige kantoor van Arcadis op de Zuidas ook in Symphony Offices zit, gaan zij in de toekomst verhuizen naar Cubehouse. Met het project Wonderwoords in Utrecht liet ze zien dat het bij nieuwbouw tegenwoordig om meer gaat dan alleen maar een groen dak. Bij het ontwerpen van een gebouw is het belangrijk om ook naar de omgeving en biodiversiteit te kijken. Marjolijn eindigde haar verhaal met een simulatiefilm van Zuidas als gebied gemaakt met het data programma Tygron. De film toonde onder andere de effecten van de heetste dag op de gebouwde omgeving en waar de grootste plassen vormen bij heftige langdurige neerslag. Het eindigde met een positieve noot; hoe meer groen er wordt aangebracht in Zuidas, hoe beter het gebied weerstand kan bieden tegen grote klimaatextremen. 

Honing van het groene dak
Compass Group, de cateraar van het restaurant in Symphony Offices, verzorgde een heerlijk vegetarisch zesgangenmenu waarvan elk gerecht met oog voor detail werd gepresenteerd. Van biet terrine, een uienbouillon, tot asperge morilles en artisjok mousseline: het hoogtepunt was het dessert van honingparfait, gemaakt met honing van het groene dak van Symphony Offices.

Meer informatie
Wil je meer weten over het Groene Dakdiner of heb je interesse in multifunctionele daken? Neem contact op met Lara Jongejans via lara@greenbusinessclub.nl

Bekijk alle foto’s in de online galerij! Foto’s gemaakt door: Ritchie Damwijk

Het Groene Dakdiner is mogelijk gemaakt door: Green Business Club Zuidas, Financial Offices, Amsterdam Zuidas, CBRE, Loyens & Loeff en Amsterdam Weerproof. Ook interesse om partner of participant te worden van GBC Zuidas? Meld je hier aan