Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2020/09/21 geplaatst in Geen categorie, Logistiek

Zero Emissie Logistiek in het stationsgebied – aftrap pilot tijdens GBCU Café

Met de overhandiging van het eerste pakketje aan de Gemeente Utrecht ging de pilot Zero Emissie Logistiek van de Green Business Club Utrecht van start. De levering van het pakketje was via een live-verbinding met vervoerder City Hub te volgen naar het afleveradres: het GBCU Café op het podium van Cloud 9 in TivoliVredenburg. Binnen deze pilot laat Gemeente Utrecht zich beleveren via de logistieke hub van City Hub, vanwaar zij producten van MAAS koffie en CWS sanitair bundelen en met elektrisch vervoer naar de kantoren brengen

Zero Emissie Stadslogistiek

Het GBCU Café afgelopen 17 september van Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) was de aftrap van het project Zero Emissie Logistiek van de GBCU. Sinds 2018 is de GBCU bezig met het verduurzamen van goederenvervoer: participanten van GBCU committeerden zich aan emissievrije belevering in 2025 door ondertekening van Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Om hier te komen is een serie afspraken gemaakt onder bedrijven die deelnemen aan de GBCU. Zij bundelen leveringen naar het stationsgebied en laten deze CO2 neutraal leveren.


Koplopers

Met een diepgravend onderzoek naar de logistiek werden de vervoersbewegingen van en naar participanten van GBCU in kaart gebracht, denk hierbij aan afvallogistiek, horeca en facilitaire stromen zoals hygiëneproducten (CWS), kantoorartikelen en koffie (MAAS). Rabobank, Volksbank, Movares, TivoliVredenburg, Gemeente Utrecht en de NS formeerden zich binnen een koplopersgroep en gingen op basis van resultaten aan de slag met het terugdringen van deze goederenstromen. De koplopers sturen aan op het blijvend terugdringen van het aantal ritten met 50%.

Verminderen, verslimmen en verschonen

Naast het terugdringen ligt de focus op verslimmen en verschonen. Verschonen gebeurt middels elektrisch vervoer. Verslimmen door het bundelen van ritten in ‘slimme coalities’. Dit wil zeggen, het harmoniseren van leverfrequenties en -dagen van één leverancier die bij meerdere opdrachtgevers levert in het gebied. Verder kunnen stromen ook gebundeld worden via een logistieke hub (zoals City Hub). Dit is een overslag hub van waaruit met groen vervoer de binnenstad wordt beleverd. Stromen van meerdere leveranciers worden zo gebundeld.

Kracht van samenwerking

Zowel voor de slimme coalitie als voor de levering via een hub lopen nu pilots. Renee van den Heuvel, facilitair manager bij Movares, en tevens voorzitter van de werkgroep Zero Emissie Logistiek, is enthousiast: ‘Door als werkgever te participeren binnen Green Business Club Utrecht Centraal kunnen we krachten bundelen en impact maken: samen dragen we bij een aan schoon en bereikbaar Utrecht!’

Lees hier het verslag van het GBCU Café of bekijk de infographic.