Gepost door Green Business Club - Beatrixkwartier
2021/10/27 geplaatst in Algemeen, Energie, Groen, Water

Wethouder ontvangt duurzame dakenkaart van Haagse Green Business Club

Op de Haagse daken ligt ruimte voor vergroening, waterberging en energieopwekking. Green Business Club Beatrixkwartier (GBCB), een netwerkorganisatie die verschillende bedrijven uit het zakendistrict Beatrixkwartier verenigt, heeft laten onderzoeken hoeveel ruimte er dan precies ligt in het gebied, wat er kan op het dakoppervlak en wat het oplevert.

Goed voor de stad
Deze klimaatadaptieve ‘dakpotentie’ van het district is door kenners geanalyseerd en samengebracht in een speciale duurzame dakenkaart. En deze kaart werd onlangs door de bestuursvoorzitter van Green Business Club Beatrixkwartier, Arjen van ’t Klooster, gepresenteerd aan Liesbeth van Tongeren, wethouder duurzaamheid. Heel toepasselijk in de skybar van één van de kantoorpanden (MN). Het doel van de overhandiging was om te laten zien welke ambities er samen verwezenlijkt kunnen worden. “Hier staat een trotse wethouder. Huurders en gebouweigenaren met zulke ambities zijn goed voor de stad.”, gaf van Tongeren aan na het in ontvangst nemen van de kaart,

Vier voetbalvelden groen
Er zijn meerdere bedrijven gevestigd in het district. Op dit moment zijn de daken van CAK, PostNL, McDermott, MN, WTC, Belastingdienst, RVO, FMO en NN geanalyseerd. Deze daken bieden samen zo’n 4 voetbalvelden aan extra ruimte voor vergroening. En er kan ruim 2 miljoen liter water opgeslagen worden. Zeer hoopgevende getallen! Van Tongeren: “Dit zijn de stappen die gezet moeten worden en de gemeente is graag partner in de uitvoering.” Green Business Club Beatrixkwartier nodigt ook andere bedrijven uit om aan te sluiten bij deze dakenambitie.

Dakeigenarendiner
De huurders van de geanalyseerde panden zijn enthousiast over de mogelijkheden. Nu is de eerste stap om samen met de pandeigenaren om tafel te gaan en de plannen tot uitvoer te brengen. En dat doen ze dan ook letterlijk aan tafel. Tijdens een dakeigenarendiner. Green Business Club Beatrixkwartier organiseert dit diner over, en op hoog niveau.

Data-analyse
De Duurzame Daken Kansenkaart is gemaakt door stichting Rooftop Revolution, een expert op het gebied van duurzame dakbenutting. De stichting gebruikt data om inzicht te krijgen in welke benutting het meeste rendement oplevert. Op basis van het inzicht dat zij leveren kunnen gebouweigenaren de meest passende duurzame keuzes maken.

Meer weten over de Duurzame Daken Kansenkaart? Neem contact op met Özlem Yalvaç, programmamanager GBC Beatrixkwartier via ozlem@greenbusinessclub.nl.