Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2023/06/09 geplaatst in Afval

Werknemers ploggen en plandelen met succes in het Utrechtse stationsgebied

Op 8 juni trokken in totaal 92 werknemers van verschillende bedrijven uit het gebied de wandelschoenen aan om mee te doen aan de plog- en plandelcompetitie van Green Business Club Utrecht Centraal. Dit is een initiatief waar zwerfafval wordt opgeraapt binnen een uur, in teamverband. Ook dit jaar was het een succes en ging één organisatie ervandoor met de Gouden Prikker.

Ploggen en plandelen? Wellicht rinkelt er niet direct een belletje. Het is een trend die overgewaaid is vanuit Zweden en betekent respectievelijk ‘joggen’ en ‘wandelen’ wat gecombineerd wordt met een opraapactie (plocka up). Dit jaar organiseerde GBC Utrecht Centraal alweer de vijfde editie, met succes!

Ruim 3600 afvalstukken geraapt
Op de zonnige ochtend, stroomde het Jaarbeursplein langzamerhand vol met enthousiaste werknemers van verschillende bedrijven om zwerfafval te gaan rapen in het stationsgebied. Leuk en nuttig! Na het openingswoord van Lara Simons, projectleider Groen Leven, vormden de teams zich. Werknemers van Gemeente Utrecht, Jaarbeurs, Movares, ProRail, Rabobank en Stad & Co trokken vervolgens in duo’s het gebied in.

Dat leverde uiteindelijk een mooi resultaat op van maar liefst 3625 afvalitems! Bnext gaf daarbij aan dat er ongeveer tweeduizend liter afval is ingezameld.

Niet alleen rapen, maar ook (data) verzamelen
Het was niet alleen een ochtend van afval rapen. Elk stukje afval werd namelijk gefotografeerd en verwerkt in de Litterati app. En met die informatie wordt ook iets gedaan. “Het handige aan de app is dat de één inzamelt en de ander fotografeert en deze upload. Zo krijgen wij inzicht in de verzamelde afvalstukken en geven wij de informatie door aan de fabrikanten die de producten maakt.”, licht Lara toe.

De Gouden Prikker
De nadruk lag weliswaar op het gezamenlijk zwerfafval rapen voor een schoner stationsgebied, toch viel er te strijden voor een prijs: de Gouden Prikker! Welk team zamelde de meeste afvalstukken binnen het uur in? Met meer dan 300 ingezamelde afvalstukken, overhandigde Lara de Gouden Prikker aan Stad & Co!

Het waren niet alleen maar standaard afvalstukken, waar je snel aan denkt. Zo was het meest ludieke ingezamelde afvalstuk toch wel een plastic piemel met een rokje eromheen.

Al met al was het een geslaagde ochtend en willen we alle betrokken partijen bedanken voor hun inzet en enthousiasme! Samen naar een schoner Utrechts stationsgebied.


Meer informatie
Wil je meer weten over de plog- en plandelcompetitie? Neem dan contact op met Lara Simons via larasimons@greenbusinessclub.nl.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door: Ritchie Damwijk. Houten prikstokken met steun van https://www.cleanwalking.com