Gepost door Green Business Club - Eindhoven
2022/07/01 geplaatst in Energie

Werkgroep Energie kwam bijeen: De kracht van de gemeenschap in een ‘energievrijstaat’

Op 9 juni 2022 kwam de werkgroep energie van Green Business Club (GBC) Eindhoven Spoorzone bijeen op het kantoor van Hezelaer Energy op Strijp-S. Tijdens deze inspirerende bijeenkomst werden de deelnemers meegenomen in de casus van het Traais Energie Collectief in Terheijden. Bij deze bijeenkomst waren Amvest, EQUANS, Hezelaer Energy en Holla legal & tax aanwezig.

Het Puzzelbad
Pim de Ridder van Hezelaer Energy nam ons mee naar ‘Traai’, en het ontstaan van het energiecollectief dat werd gelanceerd in juni 2017. Met het doel Terheijden energieneutraal te maken, door middel van wind, zon en warmte. De kracht van het initiatief is dat het is ontstaan uit de gemeenschap zelf. Denken in puzzelstukjes (stap voor stap bouwen), geïnspireerd door de realisatie van het Traais Puzzelbad; een zwembad dat in de vorige eeuw door de inwoners zelf is gerealiseerd door een vorm van wat we nu crowd funding noemen.

Om draagvlak te krijgen is er aandacht besteed aan zoeken naar wat de lokale bevolking drijft om te wonen waar ze wonen. Relatiebeheer heeft veel aandacht, alsook een slimme investeringsstructuur voor inwoners en personen die niet in Terheijden wonen. Met als eyecatcher de lancering van de Energiebrouwerij: een gebouw bij de oorsprong van het dorp waar de kabels van de windmolen en het zonnepark bij elkaar gaan komen. Al met al een zeer inspirerende sessie!

Projecten werkgroep energie 2022
De werkgroep energie heeft enkele projecten op de planning in 2022 op het vlak van lichtvervuiling en gebouwisolatie. In overleg met de gemeente Eindhoven wordt gekeken naar de energielabels van gebouwen in de Spoorzone, en hoe GBC Eindhoven Spoorzone een informerende en voortrekkersrol kan vervullen (kartrekkers: EQUANS en Hezelaer Energy). De succesvolle actie ‘Lichten uit in de lichtstad’, dat vorig jaar door Heijmans is georganiseerd, wordt dit jaar in een nieuwe jasje gestoken (kartrekkers: Duurzaam Opgewekt, Holla legal & tax).

Deelnemers van GBC Eindhoven Spoorzone die willen bijdragen aan deze of andere projecten worden van harte uitgenodigd mee te doen!

Voor vragen of meer informatie, neem contact op met Tijmen Jansen via tijmen@greenbusinessclub.nl