Gepost door Green Business Club - Eindhoven
2022/09/15 geplaatst in Energie

Werkgroep Energie achter de schermen bij Brainport Industries Campus

Op 8 september 2022 kwam de werkgroep energie van Green Business Club (GBC) Eindhoven Spoorzone bijeen op het Brainport Industries Campus (BIC). Tijdens deze boeiende bijeenkomst werden de deelnemers achter de schermen meegenomen naar de techniek van de energievoorziening op BIC. Bij deze bijeenkomst waren EQUANS, Heijmans, Hydreco en Holla legal & tax aanwezig.

Transparante techniek
Ronald Vliegen van EQUANS nam ons mee naar de energiecentrale van BIC, achter de schermen en ook buiten dit imposante complex. Om de betrokkenheid van gebruikers en anderen te stimuleren, zijn binnen en buiten het gebouw waypoints geplaatst met informatie over de energietechniek en functie van installaties. Binnen het gebouw heerst letterlijk en figuurlijk een relaxt klimaat. Kennis, onderwijs en ondernemen komen op binnenplaatsen bijeen. De inrichting van het gebouw en het klimaatsysteem zorgen ervoor dat energie op slimme wijze worden toegepast. De deelnemers stonden stil bij de warmte- koudeopslag (WKO), koeltorens, hoog- midden- en laagspanning installaties en PV-installaties, maar ook bij de distributie en afgiftesystemen in het gebouw. Er werd van gedachten gewisseld over de huidige energiecrisis, congestie en hoe daarop strategisch en qua engineering te anticiperen. Al met al een zeer boeiende en leerzame ochtend, bij een gaaf complex in het Eindhovense.

Projecten werkgroep energie 2022
De werkgroep energie voert enkele projecten uit in 2022 op het vlak van lichtvervuiling en gebouwisolatie. In overleg met de gemeente Eindhoven wordt gekeken naar de energielabels van gebouwen in de Spoorzone, en hoe GBC Eindhoven Spoorzone een informerende en voortrekkersrol kan vervullen (kartrekkers: EQUANS en Hezelaer Energy). Van C naar A is een volgende stap in dit proces, alsook de organisatie van een brainstormsessie. De succesvolle actie ‘Lichten uit in de lichtstad’, die vorig jaar door Heijmans is georganiseerd, wordt dit jaar doorgezet in een nieuwe jasje (kartrekkers: Duurzaam Opgewekt, Holla legal & tax). Opnames in het gebied vinden plaats in een nacht in september/oktober.

Deelnemers van GBC Eindhoven Spoorzone die willen bijdragen aan deze of andere projecten worden van harte uitgenodigd mee te doen!
Voor vragen of meer informatie, neem contact op met Tijmen Jansen via tijmen@greenbusinessclub.nl.