Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2019/03/15 geplaatst in Algemeen, Circulair, Energie, Mobiliteit

Voorzitter Wout van Laar: “De meerwaarde van GBC Zaandstad is dat alle krachten verenigd zijn!”

Wout van Laar is directeur van GZ OfficeXperience, een landelijke speler op het gebied van complete kantoorinrichting gebaseerd op duurzaamheid en circulariteit en gevestigd in Zaandam. GZ is verder actief met 24 uurs leveringen van een assortiment duurzame kantoorartikelen in Nederland. Daarnaast is Wout van Laar sinds de oprichting ook voorzitter van Green Business Club Zaanstad. Deze GBC met participanten als ENGIE, Gemeente Zaanstad, Cabot en ING, zet zich in voor de verduurzaming van Zaanstad.

Even uitleggen: de Green Business Club Zaanstad. Wat is het? En waarom ben jij erbij betrokken?

Het is een nieuwe, maar vooral krachtige stichting waar de kennis en kunde van participanten op het juiste niveau wordt gedeeld. Daarmee bedoel ik dat dit niet de account managers of marketingmanagers zijn die het uiteindelijk gebruiken als een netwerkinstrument. Het zijn echt de directeuren, eigenaren van grote, maar ook middelgrote en natuurlijk ook kleinere bedrijven die invloed kunnen uitoefenen. Dus in andere woorden: als er iets besproken wordt of er een duurzaam onderwerp op de agenda gezet, dan is de kans ook groot dat er echt iets in beweging wordt gebracht. Dat is het landelijk, maar ook lokaal. Er ontstaan synergievoordelen die we vooraf niet hadden kunnen bedenken. Dat is ook de reden dat ik er enthousiast van werd. Ik zet me graag voor Green Business Club Zaanstad (GBC) in als voorzitter vanwege de publiek-private samenwerking.  De gemeente Zaanstad is betrokken, dat vind ik een groot verschil met andere duurzame initiatieven, dat ook de gemeente in elke GBC een prominente rol speelt.
Daarbij is het zo dat mijn organisatie, net als de andere participanten, iets heeft met verduurzaming. Bij mij is dit circulair inrichten, bij ING Bank is dat de groene financiering en ENGIE levert kennis op technisch gebied. Zo heeft iedereen vanuit zijn core business eigen kennis en kunde.

Wat is de meerwaarde van Green Business Club Zaanstad en waarom vind jij dat bedrijven zich moeten aansluiten?

De meerwaarde van GBC Zaandstad is dat alle krachten daarin verenigd worden; het onderwijs, de overheid en de bedrijven. Die drie. Daarnaast zijn er meerdere generaties die zijn aangesloten, dus de kwaliteit van de participanten en deelnemers is echt hoog. En iedereen moet aan de slag, Of je nu een groot of klein bedrijf bent, profit of non profit, dat maakt niet uit. Uiteindelijke hebben we allemaal dezelfde uitdaging.

Centraal staat bij Green Business Club ‘DOEN’! Kun jij hier een paar mooie voorbeelden van noemen?

Er gebeuren ook echt dingen ja! We hebben drie projectgroepen geformuleerd die zeer  zelfstandig aan de gang gaan. Vooral geen praatgroepen, maar doegroepen. Dit zijn energietransitie, circulariteit en binnenkort wordt de derde projectgroep opgericht onder leiding van NS en dat is mobiliteit.

Voor de slagkracht moet je natuurlijk op zoek naar participanten, waar Ruben Uitendaal (bestuurslid vanuit ING Bank) en ik druk mee bezig zijn. Inmiddels zitten we nu op zo’n 10 participanten, we willen naar ongeveer 20 participanten. Daarnaast zijn kennispartners aangehaakt op projectbasis.  

In februari 2019 zijn de eerste projecten gepresenteerd en zijn we aan de slag gegaan. Door de projectgroep ‘Energietransitie’ wordt in april het eerste CO2-cafe georganiseerd, waarbij kennisdeling rondom de informatieplicht centraal staat. Daarnaast wordt de Duurzaanaward uitgereikt. De projectgroep ‘Circulair’ richt zich op het sluiten van ketens en gaat in 2019 een challenge organiseren rondom hergebruik van meubels. En verschillende participanten doen mee aan de PrintLess Contest die landelijk wordt georganiseerd waarbij we hopen dat een Zaans bedrijf wint doordat ze de minste printjes heeft gemaakt.
Uiteindelijk kan je als participant echt je voordeel halen uit onze samenwerking. Met het verduurzamen van je organisatie en de hele energietransitie mag je ook je geld aan verdienen. Dat is tegenwoordig gelukkig geen vies woord meer. Je moet gewoon op een duurzame en zoveel mogelijk circulaire manier proberen je producten of diensten verkopen.

Hoe zie je de toekomst van de GBC?

GBC Zaanstad moet dé organisatie worden voor de verduurzaming van Zaanse bedrijventerreinen, waarbij de nadruk ligt op concrete projecten en het fungeren als informatie- en adviesorgaan. We zijn blij met de komst van Jantine Konijn, die als progammamanager handen en voeten gaat geven aan onze ambitie. Ze heeft de nodige ervaring en netwerk, waardoor we goed aan de slag kunnen met de verduurzaming van bedrijven en organisaties in Zaanstad.

Meer weten of GBC Zaanstad? Neem contact op met Jantine Konijn, programmamanager| jantine@greenbusinessclub.nl.