Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2021/02/01 geplaatst in Mobiliteit

Verkenning hubs in Zaanstad

De projectgroep Mobiliteit van Green Business Club Zaanstad en Gemeente Zaanstad werken samen met betrokken bedrijven aan het verduurzamen van de stadslogistiek door middel van de realisatie van een hub in Zaanstad; een strategisch centraal gelegen plek waar diverse mobiliteitsfuncties worden gedeeld zoals (bouw) logistiek, deelauto’s en -fietsen, parkeergelegenheid, oplaadvoorzieningen en opslag. Hubs aan de rand van de stad gaan tevens helpen om Zaanstad bereikbaar te houden. De ambitie is om in 2021 met een pilot van deelauto’s te starten op bedrijventerrein Noorderveld – Molletjesveer.

Maar liefst 18 partijen schoven op maandag 7 december aan bij de eerste HUB! Ambitiesessie op initiatief van werkgroep mobiliteit. De aanwezigen, waaronder werkgevers, woningbouwers en wethouder Gerard Slegers, legden in deze sessie de rijke voedingsbodem voor samenwerking rondom een duurzaam deel-auto systeem, welke in 2021 getest zal worden op bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer. Sindsdien zijn de wethouder en een selectie van de werkgroep Mobiliteit nog twee keer samengekomen om dit verder uit te werken. Daarnaast wordt samen met bouwbedrijven uit het gebied een logistieke hub onderzocht.

Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: “We werken met ondernemers aan een mobiliteitshub op Noorderveld-Molletjesveer. Die plek kan doorgroeien tot een verzamelpunt voor de bevoorrading van Wormerveer en Krommenie. Het gaat niet alleen over schonere voertuigen maar ook minder voertuigen de stad in om te bevoor­raden. Wat er nu vaak gebeurt is dat vracht- of bestelwagens een gebied in rijden, maar slechts een deel van de lading levert die voor dat gebied bedoeld is. Door al die deelladingen te combineren in een voertuig, wordt het vervoer efficiënter en met minder voertuigen gebracht. Of op de hub wordt de overstap van een vracht- of bestelwagen naar een (elektrische) bakfiets gefaciliteerd. We bekijken wat er nodig is om dit een succes te maken en hoe we om moeten gaan met de extra ruimte voor open overslag die nodig is om dat te realiseren.”

Meer weten? Neem contact op met Anne Twilt via anne@greenbusinessclub.nl.