Gepost door Green Business Club - Eindhoven
2023/05/17 geplaatst in Afval, Circulair

Van koffiedik naar oesterzwammen

Afgelopen week ging the Green Coffee Club op bezoek bij participanten van Green Business Club Eindhoven Spoorzone om koffie uit te delen en om koffiedik in te zamelen als kick-off van het circulaire koffieproject.

Participanten werden van tevoren aangewakkerd om het koffiedik bij hun eigen bedrijf in te zamelen, zodat dit gebruikt kon worden voor andere doeleinden dan de prullenbak. Ook werd gemeld dat alle medewerkers hun eigen koffiemok moesten meebrengen, omdat er natuurlijk niet uit plastic bekertjes gedronken kon worden. Elke participant kreeg 10 GBC mokken mee om de bedrijven te stimuleren de plastic bekertjes uit het bedrijf te halen.

Met een elektrische koffiekar langs bedrijven
In samenwerking met Coffee on Wheels Rotterdam, die een duurzame en elektrische koffiekar beschikbaar hadden, deelden de studenten de lekkerste koffie uit voor de medewerkers van de verschillende bedrijven. Tijdens het uitdelen, zamelden zij het koffiedik in van de koffie die zij deze dag uitdeelden. Hierbij werd gebruik gemaakt van een transparante koker, zodat er zichtbaar was hoe veel er al was opgehaald.

De studenten wisten de hele koker te vullen met koffiedik. Dit hebben zij achteraf naar Soontiëns Tuincentrum gebracht die dit op hun beurt goed kunnen gebruiken voor de voeding van de grond. Het koffiedik wordt hier momenteel gebruikt al voeding voor wormen die er in een wormenhotel leven.

Zoektocht naar juiste partners
Na de kick-off gaan de studenten verder met project en gaat de zoektocht naar de juiste partners beginnen. De ambitie is om de cirkel rond te krijgen: van het dagelijkse bakje koffie dat je drinkt op het werk naar oesterzwammen voor de horeca van Eindhoven. Dat is één van de doelen waar naar wordt gestreefd. En dat doel wordt bereikt doordat het koffiedik wordt opgehaald bij bedrijven en dit vervolgens wordt gebracht naar een externe partij die oesterzwammen van deze koffiedik kweekt. De oesterzwammen komen vervolgens terug in de horeca in Eindhoven.

Meer informatie
Is dit project iets voor jou en wil je hieraan deelnemen? Of heb je vragen? Neem contact op met Merel Rietveld via merel@greenbusinessclub.nl.