Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2024/04/19 geplaatst in Circulair

Van deelnemer Circulair challenge tot eigenaar van JELMERREUS

Jelmer Reus, voormalige student van het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam en oud deelnemer van de circulaire challenge is nu een ontwerper van circulair design meubilair. Voor hem was de challenge van Green Business Club (GBC) Zaanstad het startschot voor zijn bedrijf, waarbij hij restmaterialen van Forbo, grootste maker van linoleum en voormalig participant hergebruikt voor nieuwe duurzame ontwerpen.

Circulair challenge
Al sinds 2019 organiseert GBC Zaanstad een jaarlijkse challenge waarbij leerlingen van diverse scholen creaties maken van reststromen van bedrijven die zijn aangesloten bij het netwerk. In die jaren is de circulair challenge ontwikkeld van furniture challenge, tot uiteindelijk een samenwerking met 4 scholen. Afgelopen februari was de 4e expositie in Art Zaanstad te zien van de creaties gemaakt door meer dan 200 leerlingen van middelbare scholen en beroepsonderwijs zoals het HMC. Elk jaar weer inspireren wij leerlingen om aan de slag te gaan met circulariteit en om reststromen zo hoog mogelijk te verwerken in nieuwe creaties. Het feit dat een voormalige deelnemer deze kans heeft omgezet tot een circulair bedrijf, laat zien waarom organisaties als die van ons zo belangrijk zijn.

De reis van Jelmer Reus
Jelmer was altijd al bezig met creëren. Van jongs af aan zat hij vol ideeën en was hij bezig met het maken en tekenen van allerlei vormen. Het was dan ook geen verrassing dat hij koos de creatief vakman opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Tijdens die opleiding kreeg hij alle ruimte om zijn creativiteit vorm te geven. In de eerste jaren leerde hij veel over verschillende technieken en werking van machines. De schoolopdrachten hadden allemaal gemeen dat ze moesten resulteren in een functioneel eindproduct, zoals bijvoorbeeld een stoel. Hij kreeg daarbij de vrijheid om zelf de materialen te kiezen.

In het derde jaar van zijn studie, 2019, nam hij deel de eerste lichting van de circulair challenge. Deze opdracht was anders dan de reguliere opdrachten op school. Hier lag de focus op het materiaal als vertrekpunt, niet op het uiteindelijke functionele product. Dit zorgde voor een andere aanpak, je moest het immers doen met de materialen die geleverd werden. Tijdens de 4 maanden durende challenge experimenteerde hij samen met een medestudent met het lamineren van verschillende lagen afval linoleum, afkomstig van Forbo, participant van GBC Zaanstad. Na veel proeven slaagden ze erin een zitting te maken, genaamd “linochairs” in combinatie met een oud onderstel van participant GZ OfficeXperience. Het eindresultaat mochten ze presenteren bij Wastebuild.

Eenmaal geïnspireerd door de flexibele eigenschappen van Multylino wilde hij zich verder verdiepen. Tijdens zijn stage kreeg hij de kans van Looops (circulaire kantoorinrichter) om samen met zijn voormalige studiegenoot en zakenpartner, Ruben, onder hun begeleiding en coaching verder te werken. Uiteindelijk heeft dit geleid tot studioJRJ. In 2023 ging Jelmer zelfstandig verder onder de naam JELMERREUS.

Een belangrijk hoogtepunt was de lancering van de bochtstoel tijdens designbeurs OBJECT Rotterdam 1 april j.l. Zijn BOCHT stoel werden goed ontvangen er zijn er zelfs al een aantal verkocht!

Dankbaar is Jelmer voor de blijvende samenwerking met Forbo Floorings. Medewerker Bregje Smulders heeft ervoor gezorgd dat hij blijvend gebruik kan maken van hun rest furniture linoleum. Jelmer kijkt positief naar de toekomst. Zijn designs worden gewaardeerd, hij is aan het opschalen, hij breidt zijn netwerk uit en krijgt steeds meer nieuwe kansen, zo was hij jurylid van de 4e editie van de challenge. Ook is hij bezig met het opzetten van diverse workshops. Met zijn creativiteit en doorzettingsvermogen heeft hij laten zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Oplossing voor homogene restromen
De afgelopen jaren heeft de challenge prachtige resultaten opgeleverd. Niet alleen zijn leerlingen bewuster geworden van circulariteit en hebben ze kunnen kennismaken met bedrijven, maar hebben we ook bezoekers van de exposities laten zien wat er allemaal mogelijk is met afval. Bovendien hebben onze participanten zichzelf kunnen presenteren vanuit een circulair perspectief aan de buitenwereld en zijn er samenwerkingen ontstaan, zoals tussen Jelmer en Forbo.

De restmaterialen die daarmee zijn bespaard t.o.v. nieuwe grondstoffen zijn echter slechts een druppel op een groene plaat. Dit begrijpen wij heel goed. Zonder die druppel had het bedrijf van Jelmer Reus daarentegen misschien wel nooit bestaan. En juist die bedrijven zijn nodig om grondstoffen een nieuwe, hoogwaardige, bestemming te geven, zonder dat, in het slechtste geval verbranding daarvoor nodig is.

Echt succes wordt bereikt wanneer nieuwe zakelijke kansen ontstaan ​​dankzij ketensamenwerking. Door samen te werken in de keten, kunnen bedrijven met grote homogene reststromen (afval) geholpen worden bij het vinden van oplossingen. Producten die voorheen weinig waarde opleverden, kunnen op deze manier worden verwerkt tot unieke producten. Dit resulteert in afvalvermindering, werkgelegenheid voor productontwikkelaars en tevreden klanten die op deze manier niet alleen unieke designs in huis halen, maar ook bijdragen door middel van duurzaam kopen. Op deze manier wordt de keten gesloten en profiteren afdoeners, productontwikkelaars zoals Jelmer en ook de markt van nieuwe unieke designs.

Toe aan een circulaire oplossing voor jouw reststroom?
Ben je geïnspireerd door dit verhaal en heeft jouw bedrijf in de regio Zaanstad ook grote homogene reststromen waarvoor je een blijvende oplossing zoekt? Dan komt Bibi Looijestijn, projectleider circulaire economie, graag in contact. Zij is te bereiken via circulairzaanstad@greenbusinessclub.nl.