2017/08/18 geplaatst in Afval, Energie, Groen, Mensen, Mobiliteit, Water

Utrecht krijgt grootste fietsenstalling van Nederland

Sinds begin deze maand kunnen fietsers hun fiets er al kwijt, maar aanstaande maandag 21 augustus opent het eerste deel van de grootste fietsenstalling van Nederland officieel de deuren.

De Stationspleinstalling is verbonden met het Centraal Station van Utrecht en wordt onderhouden door NS Stations, ProRail en de gemeente Utrecht, participanten van GBC Utrecht Centraal. De nieuwe stalling biedt plaats aan maar liefst 12.500 fietsen en 750 OV-fietsen.

De Stationspleinstalling accommodeert de zogenaamde treinfietser. “Een type treinreiziger waarvan het tijd wordt deze als aparte groep te beschouwen”, aldus verkeersdeskundige Ronald Kager. In longread in de Correspondent van Thalia Verkade staat deze reiziger centraal. Quote uit het stuk:

De cijfers spreken voor zich: treinfietsers vormen bijna de helft (!)  van alle Nederlandse treinreizigers en volgens Kager bijna één derde (!)  van alle fietsers die je in de stad tegenkomt. Zonder dat we er in het dagelijks leven bij stilstaan, beïnvloeden zij heel sterk de mobiliteit en de ruimtelijke inrichting in Nederland. De fietstrein [vormt] het tweede vervoerssysteem van Nederland. De treinfietser leren zien als een aparte categorie reiziger, kan volgens Kager niet alleen onze vervoersplanning sterk verbeteren, maar ook de vaak ervaren tegenstelling tussen stad en platteland helpen verminderen. Zijn betoog plaatst ook het actuele nieuws over reusachtige stationsfietsenstallingen, deelfietsen en beperktere ruimte voor auto’s in de stad in perspectief.”  

Het stuk is onderdeel van een serie waarin Verkade kijkt naar hoe de fiets ons uit de file kan helpen.

Op maandag 21 augustus wordt de nieuwe stalling officieel geopend door wethouder Stationsgebied Victor Everhardt van de gemeente Utrecht, regiodirecteur Heike Luiten van NS en directeur Kees Rutten van ProRail Randstad Noord.