2021/02/04 geplaatst in Energie

Urgenda laat licht schijnen op Nederland

Participanten van verschillende lokale GBC’s werken al langere tijd aan het verminderen van het onnodig branden van lichten na werktijd. En het onnodige branden van lichten is voor meer partijen een doorn in het oog! Zo start Urgenda met een grote landelijke campagne over dit thema. Door heel Nederland benaderden ze al verschillende lichtknophelden én bedrijven waar het beter kan…

Maar liefst 70% van de bedrijven in Nederland laat ‘s nachts de verlichting onnodig branden. Dat kost evenveel elektriciteit als 150.000 huishoudens in een jaar verbruiken. Met het project Mag het licht uit vraagt Urgenda aandacht voor het probleem. Directeur Marjan Minnesma vertelde er over op Radio 1. Urgenda ging ’s nachts op pad en maakten selfies bij verschillende panden. Participanten ABN AMRO en de Vrije Universiteit in Amsterdam Zuidas en Ohra in Arnhem Gelderse Poort doen het goed en kregen al een plekje op de wall of fame. Daar waar het niet goed ging, mailden ze de betreffende bedrijven en organisaties. Een participant van GBC Zuidas ontving zo’n mail inclusief foto van Urgenda. Dit was aanleiding direct een en ander uit te zoeken. “We zijn niet de enige huurder in het pand, dat bemoeilijkt de situatie. Tegelijkertijd kunnen we wel met zaken aan de slag: zo kan ons logo ’s nachts uit en gaan we in gesprek met onze schoonmaak- en beveiligingspartners, en benaderden we onze beheerder”, aldus een medewerker.

Positieve reacties
Urgenda wacht een week of twee op een reactie op de mail. Blijft reactie uit, dan is de mail wellicht niet bij de juiste persoon terecht gekomen en vraagt Urgenda aan organisaties of het licht uit mag via sociale media. Maar vooralsnog lijkt dat niet nodig, vertelt Symon Miedema, projectleider bij Urgenda: “We benaderden al zo’n 300 organisaties en eigenlijk reageert iedereen snel én positief. Bedrijven ondernemen actie, soms met direct resultaat, soms vergt het meer uitzoekwerk. Van bedrading die op orde moet, tot de installatie van lichtsensoren of het aanpassen van kloktijden. Maar de bereidheid is er.” Lokale Green Business Clubs bieden ondersteuning als nodig, door het actief benaderen van medehuurders of beheerder of door een koppeling te maken met kennis- en marktpartijen uit het netwerk.

Doet jouw organisatie al het licht uit? Bedrijven kunnen hier kenbaar maken dat ze het licht uit zetten na werktijd. Dit kan door een foto te plaatsen van het donkere gebouw op onze site of Urgenda te vragen of zij een foto willen komen maken.

Meer informatie of hulp nodig? Neem contact op met Nina van den Berg – nina@greenbusinessclub.nl.