Tips om bewuster en duurzamer te printen

Maak gebruik van een follow me systeem

Wist u dat 10 tot 20% van alles dat we printen niet eens opgehaald wordt bij de printer! Door gebruik te maken van een follow me systeem, voorkomt u dit probleem. Wanneer u op print drukt vereist de printer dat u ter plekke ook nog een code in moet typen. Typt u deze code niet in, dan worden de pagina’s ook niet nodeloos geprint.

Maak gebruik van een Ecofont-lettertype

Maak gebruik van het Ecofont-lettertype, zoals Ryman Eco en Ecofont Sans. Deze lettertypes gebruiken tot 20-33% minder inkt en zijn toch goed leesbaar. Als u deze lettertypes niet mooi vindt, dan kunt u ook gebruik maken van Calibri, Verdana en Arial. Deze lettertypes besparen ook op inkt, alleen niet zoveel als de ecofont-lettertypes.

Pas de instellingen aan

Door middel van het veranderen van de printinstellingen, is een hoop winst te behalen. Stel de printers standaard in op dubbelzijdig en zwart-wit. Ook kunnen de marges standaard verkleind worden, hiermee kunt u bijvoorbeeld al 14% papier besparen. Ook kunt u instellen dat blanco pagina’s automatisch worden weggelaten, de kop- en voetteksten verkleind worden, de regelafstand verkleind wordt en kunnen alleen de nodige pagina’s geprint worden door gebruik te maken van ‘print selection’. Daarnaast kunt u ervoor kiezen een kleiner lettertype te gebruiken of meerdere pagina’s per pagina te printen.
Om minder inkt te gebruiken, kunt u de instellingen op ‘concept’ of ‘snel printen’ zetten. Dit zorgt ervoor dat de printer tot wel 50% minder inkt gebruikt. Ook kunt u bepaalde printopdrachten in een lagere printkwaliteit of in een kleiner papierformaat uitvoeren.

Bewustwording

Wees bewust van uw footprint en bedenk van te voren of het echt noodzaak is om het betreffende te printen: think before you print! Om deze bewustwording te vergroten kunt u binnen uw bedrijf het verbruik inzichtelijk te maken.
Een bewezen methode om besparing op de werkvloer te bewerkstelligen is het sociaal psychologische mechanisme genaamd comparative feedback. [1] Hierbij wordt er door een competitie op te zetten aangestuurd op besparend gedrag. De jaarlijkse GBC PrintLess Contest maakt gebruik van dit mechanisme.

Maak gebruik van een digitale handtekening

Printen om vervolgens uw handtekening te zetten en het document weer in te scannen zorgt voor een hoop onnodig printen. Door gebruik te maken van een digitale handtekening (door middel van programma’s als Adobe Acrobat Reader) voorkomt u dit.

Gebruik gerecycled en/of lichter papier

Gebruik papier dat gerecycled of CO2 neutraal is en gebruik lichter papier. Gangbaar papier weegt 80 gram per vierkante meter, maar vaak volstaat lichter papier ook.

Recycle

Scheid papieren afval en gooi lege toners en cartridges niet weg, maar recycle ze.

Bespaar energie

Zorg dat uw apparaten naar de slaapstand gaan als er geen gebruik van wordt gemaakt en schakel ze in de avond en het weekeinde uit. Kies voor energiezuinige printers.

[1] Dixon, G. N., Deline, M. B., McComas, K., Chambliss, L., & Hoffmann, M. (2015). Using Comparative Feedback to Influence Workplace Energy Conservation. Environment and Behavior, 47(6), 667-693. doi: 10.1177/0013916513520417