Gepost door Green Business Club - Fascinatio
2024/04/30 geplaatst in Mobiliteit

Succesvolle Kennissessie ‘Gebiedsbrede aanpak Mobiliteit Fascinatio/BrainparkIII” stimuleert samenwerking en concrete oplossingen

Op 25 april vond een productieve online kennissessie plaats die in het teken stond van het thema mobiliteit. De bijeenkomst werd georganiseerd als reactie op recente gesprekken over duurzaamheid op bedrijventerreinen, waarbij duidelijk werd dat mobiliteit en bereikbaarheid hoog op de agenda staan bij veel bedrijven in het gebied.

Elske van de Fliert en Ellery Landheer van Zuid-Holland Bereikbaar deelden inzichten over de naderende wegwerkzaamheden en afsluitingen in de regio Rotterdam in 2024 en wat men kan verwachten in de jaren tot 2030, zoals onderhoud aan de Van Brienenoordbrug A16, een cruciale verbinding voor velen in Fascinatio Brainpark III. Alternatieve vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, e-scooters, e-bikes en de NS Businesscard werden eveneens besproken. Nick Verveen, aanwezig namens NS (landelijk partner GBC Nederland) benadrukte de voordelen van de NS Businesscard, inclusief 40% korting gedurende zes maanden, zelfs tijdens de spits en de mogelijkheid voor gezinsleden om ook van deze korting te profiteren.

Aanpak van bereikbaarheidskwesties
Ingrid Verhagen vertegenwoordigde de gemeente Capelle aan den IJssel tijdens de kennissessie. De gemeente toonde haar betrokkenheid bij het aanpakken van bereikbaarheidskwesties, met speciale aandacht voor ‘last-mile’ opties. Recentelijk voerde Zuid-Holland Bereikbaar een uitgebreide mobiliteitsscan uit voor de gemeente. Uit deze analyse kwam naar voren dat er aanzienlijke mogelijkheden zijn om het fietsgebruik te bevorderen en dat het implementeren van een ‘last-mile’ oplossing de efficiëntie van het openbaar vervoer kan verhogen.

De gemeente zal nu proactief onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden op basis van deze bevindingen. Hierbij valt te denken aan het stimuleren van fietsgebruik en het ontwikkelen van hubs om ondernemers beter van dienst te zijn. Daarnaast wordt er gekeken naar manieren om fietsroutes veiliger en aantrekkelijker te maken. Ook wordt er gedacht aan het implementeren van een ‘last-mile’ oplossing voor de Waterbus, waardoor medewerkers van de ‘zuidkant’ sneller en gemakkelijker naar Capelle aan den IJssel kunnen reizen.

Ellen van der Hel, mobiliteitscoördinator bij Blauwtrust Groep, deelde waardevolle best practices tijdens haar presentatie zoals het faciliteren van hybride werken, het spreiden van kantoortijden en het stimuleren van duurzamere reizen. Een handige tip die zij benadrukte was het gebruik van een digitaal portaal of app om het rapporteren van CO2-uitstoot en verduurzaming te vereenvoudigen. Door dit te koppelen aan vergoedingen, inclusief thuiswerken, wordt het proces voor medewerkers snel, veilig en eenvoudig. Bovendien zorgt deze aanpak voor naleving van wet- en regelgeving op het gebied van ESG & CSRD en draagt het bij aan bewustwording onder medewerkers over de impact van hun (duurzame) reisgedrag.

Veel deelnemers toonden interesse in de mobiliteitsscan en het bespreken van mogelijke oplossingen met Zuid-Holland Bereikbaar. Meer informatie is ook te vinden op de website van Zuid-Holland Bereikbaar.
Mijn mobilityanalyst
Acties Zuid-Holland Bereikbaar

Mobiliteitsscan
Mark Oosterom, de kersverse voorzitter van GBC Fascinatio, sloot de inspirerende sessie af en benadrukte dat de mobiliteitsscan een uitstekende basis biedt om aan de slag te gaan met mobiliteitsvraagstukken, en dat deze service zelfs gratis is. De kennissessie toonde aan dat er een sterke wil is om samen te werken aan mobiliteitsuitdagingen in Fascinatio en Brainpark III, met een focus op duurzame oplossingen die zowel bedrijven als medewerkers ten goede zullen komen.

Tijdens de kennissessie zijn er nog veel meer waardevolle inzichten en best practices gedeeld!

Meer weten over GBC Fascinatio? Neem contact op met Carola Kalishoek via carola@greenbusinessclub.nl.

De gehele kennissessie terugkijken? Bekijk deze hieronder!