Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2024/04/18 geplaatst in Energie

Succesvol GBC CO2 Café over Netcongestie en Duurzame Oplossingen

In een tijd waarin klimaatneutraal ondernemen van cruciaal belang is, worden we geconfronteerd met de uitdaging om onze energievoorziening slimmer en efficiënter te maken. Op donderdag 11 april organiseerden Green Business Club Zaanstad en Gemeente Zaanstad een bijeenkomst bij Energyra, een unieke fabriek waar duurzame en lichtgewicht zonnepanelen worden geproduceerd. Voorafgaand aan het programma gaf directeur Menno Veldboer een rondleiding door de fabriek.

Het GBC CO2 Café richtte zich op het urgente probleem van netcongestie. Het doel was om inzicht te bieden en praktische oplossingen te delen om bedrijven duurzaam en toekomstbestendig te maken. De opkomst was indrukwekkend, met veel ondernemers, professionals en de wethouder duurzaamheid in de zaal.

Chronisch capaciteitstekort op het stroomnet wordt steeds nijpender, met bedrijven die vastlopen in verduurzamings-inspanningen en nieuwbouwprojecten die vertraging oplopen. Deze bewustwording is cruciaal voor gezamenlijke oplossingen. Tijdens de bijeenkomst werden mogelijkheden en uitdagingen besproken in 6 presentaties.

“Met samenwerking en maatwerk kunnen we veel bereiken”, aldus Wethouder René Tuijn die de bijeenkomst opende met zijn visie over Zaanse ambities en uitdagingen. Uitdagingen die vragen om samenwerking en daarom daagde hij ondernemers en instanties uit om gezamenlijk actie te ondernemen.

Realiteit van netcongestie
Eén van de sprekende verhalen kwam van Timo de Regt, directeur van PDZ Uitzendbureau, die zijn ervaring deelde met de realiteit van netcongestie. Hij beschreef de uitdagingen waarmee hij werd geconfronteerd bij het verduurzamen van het nieuwe pand van zijn bedrijf. Timo illustreerde de complexiteit van het probleem en de impact ervan op bedrijfsactiviteiten.

Marjolijn Bonnike van Liander deelde inzichten over netcongestie en de locaties waar het probleem zich voordoet. Haar presentatie benadrukte de noodzaak van collectieve actie om de infrastructuur te verbeteren en de capaciteitstekorten aan te pakken, omdat de werkzaamheden aan het stroomnet nog zeker enkele jaren duurt.

Roger Coenen van Equans presenteerde innovatieve batterijoplossingen als een mogelijke technische oplossing voor netcongestie. Een technische oplossing die ook Equans zelf hielp bij de verhuizing naar hun nieuwe locatie in Westzaan. Zijn presentatie onderstreepte het belang van technologische innovatie in het creëren van veerkrachtige energie-infrastructuur.

Quickscans
Lydia Gitsels van Blocklabel vertelde over gesubsidieerde quickscans voor bedrijven om inzicht te krijgen in verduurzamingsmogelijkheden. Hun bijdrage benadrukte het belang van individuele actie en maatwerk in het verduurzamen van bedrijven en bedrijventerreinen.

Naast de plenaire sessies kregen deelnemers de gelegenheid om stands van lokale ondernemers te bezoeken. Hier konden ze in gesprek gaan over specifieke uitdagingen en oplossingen, waardoor een interactieve en informatieve sfeer ontstond met een hapje en een drankje.

De bijeenkomst benadrukte niet alleen de urgentie van het probleem van netcongestie, maar ook het belang van samenwerking en innovatie in het vinden van duurzame oplossingen. Als GBC Zaanstad blijven we ons inzetten voor een duurzame en toekomstbestendige Zaanstad.

Meer informatie
Wil je meer informatie of bijdragen als participant? Neem contact op met Mark Damman via mark@greenbusinessclub.nl.

Het GBC CO2 Café werd georganiseerd door de werkgroep Energietransitie bestaande uit de volgende participanten;
Blocklabel, Devcon Ecosystems, Energyra, Equans, FIMIH Energy Solutions, Integra Klimaatplafonds, M&O Techniek, Nova Connect, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Rabobank, Vastgoeddokter, Gemeente Zaanstad. Daarnaast was ook sociale onderneming The Switch aanwezig op de kennismarkt.