2022/10/21 geplaatst in Energie

Servicepunt gaat bedrijven in Midden-Holland ontzorgen in energiecrisis

Energie besparen en zelf duurzame energie opwekken: ook bij ondernemers neemt de behoefte daaraan sterk toe. Want net als burgers worden bedrijven zwaar getroffen door de energiecrisis. Ze worstelen echter met de vele regels en verschillende soorten maatregelen. Ze zien niet alleen op tegen het gedoe, maar missen vaak ook de kennis om te investeren in de juiste energiebesparende maatregelen. Het nieuwe Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland gaat deze ondernemingen vanaf maandag 17 oktober daarom bijstaan met hand- en spandiensten. Duurzaamheidsplatform Gouda, onderdeel van Green Business Club, is één van de initiatiefnemers hiervoor.

Slimme maatregelen
Drie activiteiten staan daarbij centraal. Als eerste bedrijven helpen om slimme maatregelen te nemen om energie te besparen. Ten tweede bedrijven die daarvoor belangstelling hebben, helpen hun daken met zonnepanelen te vullen en daarmee zoveel mogelijk energie op te wekken. En ten derde bedrijventerreinen helpen om op termijn van het aardgas af te komen.

Dak over?
“Er zijn in de regio veel bedrijfsdaken waarop grootschalig zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Vaak meer dan nodig is voor het bedrijf zelf. Lokale energiecoöperaties zijn erg geïnteresseerd in dat resterende deel van het dak. Het helpt ze aan daken om zelf zonnepanelen op te leggen, levert de ondernemer meer inkomsten op, en versterkt het maatschappelijk draagvlak voor de energietransitie. Het Servicepunt ondersteunt bedrijven die belangstelling voor deze constructie hebben, en neemt het ‘gedoe’ zoveel mogelijk weg”, vertelt Teun Bokhoven, voorzitter van de Stichting Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland.

Ontzorging
Het Servicepunt is nadrukkelijk geen adviesbureau, maar staat naast de ondernemer met kennis en expertise om hem te ontzorgen. Het werkgebied is de regio Midden-Holland. Het Servicepunt is een initiatief van de duurzaamheidsplatformen van het bedrijfsleven, in samenwerking met de energiecoöperaties in Midden-Holland. Het Servicepunt wordt financieel ondersteund door de provincie Zuid-Holland, de gemeenten (Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas), de verschillende ondernemersorganisaties in Midden-Holland en de Rabobank Hollandse IJssel.

Sinds 17 oktober zit een team van drie consulenten klaar om bedrijven te helpen. Heeft u belangstelling, meldt u zich dan aan via de website: www.seb-mh.nl.