2022/05/13 geplaatst in Energie

‘Samen versnellen we de energietransitie’ 

Interview met Diewertje Vaassen, partner manager Zelfstroom

Zelfstroom is vanaf 2021 partner van Green Business Club (GBC) Nederland met een gezamenlijk doel: het versnellen van de energietransitie. Zelfstroom stelt als landelijk partner haar eigen kennis ter beschikking voor de vele participanten van de lokale Green Business Clubs.  Op 10 mei deden zij dat bijvoorbeeld door hun rol in het symposium : ‘Van Ambitie tot Aanpak – Energieneutrale gebieden’ en als participant van GBC Zaanstad werken ze aan het project ‘Zon op Zaan’. Een mooi moment om met Diewertje Vaassen, Partner Manager Zelfstroom, in gesprek te gaan over hun visie op duurzaamheid.

Overstap naar zonne-energie
‘’Als partner van GBC Nederland kunnen we binnen het netwerk kennisdelen om zo samen ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de energietransitie versneld wordt. Ook het samenwerken met lokale participanten aan verschillende thema’s levert interessante inzichten op. Denk hierbij aan afvalverwerking of mobiliteit kwesties die waardevol zijn voor gemeentes door het hele land. Vanuit dergelijke lokale initiatieven kunnen er belangrijke punten worden geleerd.
Tegelijkertijd kunnen wij al onze kennis omtrent de overstap naar zonne-energie delen met GBC Nederland. Het is een combinatie van kennisdelen, sparren over belangrijke thema’s zoals afval, mensen en mobiliteit met de andere partners die gelijkgestemd zijn. Zo creëren we nieuwe inzichten voor elkaar.’’, ervaart Diewertje Vaassen

Zelfstroom is sinds 2018 een gecertificeerde B-corp. Je komt in aanmerking voor dit certificaat wanneer een bedrijf van A tot Z duurzaam is ingericht. Scheidt het bedrijf afval, hoe winnen ze hun energie, op welke wijze komt het personeel naar werk en hoe is het kantoor ingericht. Vaassen: ’’We zijn enorm trots dat wij onszelf een B-corp bedrijf mogen noemen, want het is een intensief traject. Het wordt bovendien lastiger wanneer het bedrijf groeit, maar dat zien we als een enorme motivatie en streven om het keer op keer te halen. In alle facetten binnen onze bedrijfsvoering gaan we voor de meest duurzame optie.’’

Verkoelende airco in de zomer
Het doel van Zelfstroom is om met onder andere de lease propositie zo veel mogelijk ondernemers over te halen om de stap naar zonnepanelen te zetten. Vaassen: “Alles om de energietransitie te versnellen en daarnaast onze kennis over zonnepanelen en andere onderwerpen te delen, zodat we echt samen verder kunnen.’’ Zij zien in deze versnelling van de energietransitie het aanbieden van meerdere producten voor het overstappen naar zonne-energie als belangrijkste factor. “Naast de mogelijkheid tot kopen of huren van zonnepanelen, bieden wij daarom ook ‘hybride omvormers’ aan: deze omvormer kan direct gekoppeld worden aan een accu. We vergroten  hiermee de toegankelijkheid naar Zelfstroom voor ondernemers of gemeentes om een beroep op ons te doen. Wij kunnen daarin het hele proces faciliteren, van de eerste oriëntatie tot het installeren van de zonnepanelen”, beschrijft Vaassen. 

Ze vertelt met enthousiasme om continue te blijven ontwikkelen in diensten en mogelijkheden: “Een voorbeeld hiervan is de behoefte aan een verkoelende airco in de zomer. Mensen die meer ruimte op het dak hebben voor zonnepanelen, zijn eerder geneigd het dak optimaal te benutten en hun verbruik hieraan gelijk te stellen. Ze gaan bewuster om met energie. Door een airco die zowel koelt als verwarmt aan te schaffen of elektrisch te gaan rijden. Wij stellen ons als bedrijf hierin zo flexibel mogelijk op. Dat is volgens ons de belangrijkste factor om de energietransitie te versnellen”.

Interessante links:
het Zon op Zaan project van Green Business Club Zaanstad
– de symposiumreeks Van Ambitie tot Aanpak: energieneutrale gebieden — meld je aan voor de sessie in Utrecht als afsluiter!
– de website van Zelfstroom