Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2022/09/09 geplaatst in Afval, Challenge, Circulair

Ruim 100 leerlingen aan de slag in de Zaanse Circulaire economie

De vierde editie van de Circular Challenge is van start! Ruim 100 leerlingen van het Sint Michael College, Het Saenredam en het Hout- meubileringscollege gaan de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor afvalstromen van Zaanse bedrijven. Donderdag 8 september j.l. vond de kick-off plaats, waar de leerlingen kennismaakte met de deelnemende bedrijven, tips & tricks kregen van oud-deelnemers en bemoedigend werden toegesproken door wethouder René Tuijn.

De nieuwe generatie aan zet voor een circulaire economie
De Circular Challenge is een initiatief van Green Business Club Zaanstad (GBC Zaanstad), een netwerkorganisatie van 18 bedrijven en gemeente Zaanstad. Gezamenlijk zetten zij zich in om de duurzaamheidstransitie in Zaanstad te versnellen. De samenwerking met (Zaanse) onderwijsinstellingen is van groot belang voor de bedrijven binnen GBC Zaanstad.

“Dit zijn de ondernemers, kunstenaars, en werknemers van de toekomst”, aldus Wout van Laar – bestuurslid van GBC Zaanstad. “Zij moeten de circulaire economie gaan waarmaken. Daarom is het van belang dat zij nu al leren te denken in circulaire ontwerpen en toepassingen. Daar maken wij ons graag hard voor.”

De leerlingen gaan aan de slag met afvalstromen van vier participanten van GBC Zaanstad die hun materiaal beschikbaar stellen: Sturm B.V., GZofficeXperience, Forbo Flooring Systems en THE EYDEN BERG. De winnaars van de challenge zijn verzekerd van een plekje op de expositie “De Zaanse Verbinding” van ArtZaanstad op het Hembrugterrein.

Oud deelnemers delen succesverhalen
De Circular Challenge bestaat sinds 2019 en kent daarmee al een hoop oud-deelnemers. Tussen die deelnemers zitten ook een aantal mooie succesverhalen. Zoals bijvoorbeeld die van Jelmer en Ruben. Zij maakten gebruik van het materiaal van Forbo Flooring Systems – marmoleum dat uit de collectie gaat of is afgekeurd voor professionele doeleinden.

“Wij maken plaatmateriaal door verschillende lagen linoleum op elkaar te persen”, aldus Jelmer. “Zo krijgt het de uitstraling van een soort Engelse drop. We presenteerden ons product na de challenge op de conferentie ‘Waste Build 2020’. Het werd daar zo enthousiast ontvangen dat we op grotere schaal zijn gaan produceren en verkopen”.

Ook Menke Kleton – deelnemer van de challenge in 2020 – deelt haar verhaal. “Ik wilde een keer iets heel anders dan een stoel of tafel, dus creëerde ik een lamp van een stuk linoleum en een zeilring”, aldus Menke. “Het was lastig om een prijs te bepalen, maar ik heb rondgevraagd in mijn omgeving en heb met hun input toch een keuze gemaakt. Nu is mijn lamp te koop en hangt hij bovendien in de showroom van GZofficeXperience”.

Voorbeelden van de gemeente Zaanstad
Wethouder Rene Tuijn licht toe dat bedrijven heel veel afval hebben maar inwoners ook. Kan dat ietsje minder? In 2017 hadden we nog 273 kg per inwoner aan restafval. Met meer inzet op afval scheiden, zaten we vorig jaar op 211 kg restafval per persoon. Dat scheelt dus ruim 60 kg per persoon! Maar het moet echt nog veel minder. De gemeente probeert zelf ook het goede voorbeeld te geven. Zo zijn er dit jaar geen nieuwe maar 100 refurbished bureaustoelen gekocht bij Looops in Zaandam. Leuk ook dat Jelmer en Ruben een ruimte hebben bij Looops. Tuijn wenste iedereen succes en is benieuwd naar de tentoonstelling straks in januari.

Vanaf 14 januari kunt u de tentoonstelling van de winnaars bezoeken bij  Art Zaanstad, eerder waren eindresultaten daar ook al te zien.