2020/06/25 geplaatst in Afval, Algemeen

Renewi partner van Green Business Club Nederland

Renewi Nederland sluit zich naast APPM, DGBC, ENGIE, NS, Hulshoff en Lyreco aan als partner van Green Business Club (GBC) Nederland. Het inzamelings- en verwerkingsbedrijf Renewi neemt haar circulaire verantwoordelijkheid door het verminderen van afval en het verwerken van afvalstromen tot nieuwe producten. Verschillende lokale clubs hebben zero waste ambities en de kennis van Renewi is van grote waarde. Zo organiseerden GBC Nederland met Renewi en andere partners al het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Zero Waste’.

Renewi is een inzamelings- en verwerkingsbedrijf van afval en zoals de slogan “Waste No More!” al aangeeft, streeft Renewi ernaar het meest toonaangevende waste-to-productbedrijf te zijn. We spraken Maurice Geelen, DirecteurRenewi Regio Randstad Noord en Gijs Derks, Commercial Director Renewi Nederland. Geelen: “Afval bestaat niet meer. Bij Renewi richten we ons geleidelijk aan steeds meer op de verwerkingstak van ons bedrijf en het verkrijgen van waarde uit afval, in plaats van het verbranden of storten van afval.”

Daarnaast helpt Renewi bedrijven om naar Zero Waste te komen, onder andere door middel van data analyse, Zero Waste coaches en het EcoSmart concept, waarbij Renewi bedrijven en instellingen helpt om afval te voorkomen en afval dat overblijft beter te scheiden. Derks: “Met EcoSmart zijn we nu zo ver, dat we dit jaar waarschijnlijk de eerste klant hebben die 100% restafval vrij is, namelijk Movares, participant bij GBC Utrecht. Ook hebben we recent een pakket samengesteld ‘Afvalscheiding in het MKB’. Met dit doe-het-zelf pakket voor mkb-bedrijven, geven we bedrijven een toolkit om de afvalscheiding op hun bedrijf te verbeteren. Dit pakket is vrij verkrijgbaar voor onze klanten, omdat in de stap naar Zero Waste kennisdeling erg belangrijk is.”

Kennisdelen, samenwerken en doen zijn pijlers van GBC die naadloos aansluiten op de visie van Renewi. “Als je echt wilt verduurzamen, dan moet je samen werken. Dit is heel belangrijk om de stap richting circulariteit te kunnen maken. En dat gaat niet alleen met potentiële klanten, maar ook met potentiële leveranciers en soms ook met concurrenten. SUEZ is bijvoorbeeld heel erg bezig met koffiedrab, terwijl wij samen met PeelPioneers sinaasappelschillen verwerken tot nieuwe producten en binnen deze afvalstromen maken wij gebruik van elkaar”, aldus Derks.

Renewi is bezig met een hoop mooie innovaties. Soms gaat het snel zoals nu in tijden van covid-19 en het gebruik van mondkapjes: deze werden ingezameld en gesteriliseerd vanuit Renewi. Zo kunnen de mondkapjes tot vijf keer worden hergebruikt. Soms zijn de trajecten langer. Derks: “We zijn al 2 jaar bezig met een project waarmee we van plastic weer olie en weer plastic maken. Andere voorbeelden zijn de sinaasappelschillen die in samenwerking met de PeelPioneers verwerkt worden tot etherische oliën voor gebruik in voedingsmiddelen en citruspulp voor gebruik in diervoeding, het RetourMatras, een samenwerking met Ikea, waarbij grondstoffen gemaakt worden van gebruikte matrassen, en de eerste volledig elektrische kraakpers-vrachtwagen in Nederland, die in september door Volvo geleverd wordt.”

“De toekomst van afval? Op onze wagens staat ‘Waste No More’. Wij zien een steeds grotere rol voor ons weggelegd om van afval een halffabricaat of grondstof te maken. Maar hierin hebben wij ook de samenwerking met bedrijven nodig; niet alleen de visie, maar ook het commitment om de duurzaamheidsdoelstellingen waar te maken en prijzenconcurrentie niet de belangrijkste reden te laten zijn om bepaalde keuzes te maken”, aldus Geelen.

Partners van GBC Nederland spelen een belangrijke rol binnen GBC Nederland en creëren gezamenlijk een breed draagvlak voor het versneld en effectief verduurzamen van Nederland.