2023/01/19 geplaatst in Mobiliteit

Rapporteren over de CO2-uitstoot van zakelijk reizen. Hoe doe je dat?

Vanaf 1 juli 2023 dienen bedrijven met meer dan honderd medewerkers te rapporteren over de CO2-uitstoot van de zakelijke reizen en het woon-werkverkeer. Hoe kan je dit als werkgever eenvoudig doen? Daarom organiseerden Green Business Club (GBC) Nederland en landelijk partner Nederlandse Spoorwegen (NS) een kennissessie over de CO2-rapportage personenmobiliteit. Jacco Hoogendoorn en Hugo Schurink van NS praten je graag bij!

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp bij werkgevers. Na de lockdown, is het zakelijk reizen weer helemaal in beweging gekomen. Maar hoe precies? Dit is belangrijk om inzichtelijk te hebben als werkgever. Vanaf 1 juli 2023 is het namelijk verplicht voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers, om te rapporteren over de CO2-uitstoot van de zakelijke reizen en het woon-werkverkeer.

Het minimaliseren van de administratieve last met NS Go
De werkgevers moeten gezamenlijk CO2-emissie in Nederland terugdringen vanuit zakelijk mobiliteit. Dit komt voort uit het Klimaatakkoord. Wat je als werkgever inzichtelijk moet maken, kan een administratieve last zijn. Dat is waar NS Go jou als werkgever in kan ontzorgen.

De registratie
Als werkgever moet je gegevens aanleveren over de woon-werk en zakelijke mobiliteit van je werknemers. Dit gaat over het volgende:
1. Gereisde kilometers;
2. Type vervoersmiddel;
3. Brandstoftype.

Deze drie zaken zorgen ervoor dat het Ministerie een calculatie kan maken van wat de CO2-uitstoot is op basis van de afgelegde kilometers per werkvervoersmiddel.

Hoe faciliteert NS Go hierin?
Het platform wordt gebruikt om jou als werkgever te ontzorgen van de administratieve last. NS Go faciliteert de meting en rapportage met:
1. Ritregistratie woon-werk en zakelijke reizen;
2. (automatische) Registratie van vervoersmiddel en brandstoftype;
3. Rapportage gereisde kilometers en CO2-uitstoot.

Ritten worden hierin eenvoudig vastgelegd: je voegt de rit met het vervoersmiddel en brandstoftype toe als favoriet. Daarna is deze met één klik per dag toe te voegen! Het platform leest de gegevens in en de CO2-uitstoot is voor de medewerker in te zien per rit en per periode. Voor de werkgevers als totalen voor de organisatie of onderdelen daarvan.

De hele kennissessie terugzien? Bekijk deze hieronder!

Meer informatie
Wil je meer informatie hierover? Neem contact op met Diederik Imfeld, projectmanager GBC Nederland via diederik@greenbusinessclub.nl.