Gepost door Green Business Club Zuidas
2019/04/12 geplaatst in Algemeen, Evenementen, Event

Presentatie Duurzaamheidsverslag Zuidas 2018

Donderdagmiddag 11 april werd in aanwezigheid van zo’n 200 gasten de zevende editie van het Duurzaamheidsverslag Zuidas gepresenteerd het nieuwe, duurzame kantoor van de Goede Doelen Loterijen. Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en gemeente Amsterdam, directie Zuidas publiceren jaarlijks het Duurzaamheidsverslag, met hierin de belangrijkste initiatieven en maatregelen op het gebied van duurzaamheid van het afgelopen jaar.

Extra stappen naar duurzaamheid
Nu de urgentie voor verregaande maatregelen tegen klimaatverandering steeds meer evident wordt, zetten ook Zuidasbedrijven en lokale overheid extra stappen om duurzamer te opereren. In 2018 hebben Zuidasbedrijven de koppen bij elkaar gestoken om bijvoorbeeld samen over te stappen op groene energie,  afvalreductie te realiseren en  te werken aan efficiënt en duurzaam laten bezorgen van bestellingen. Bijzondere projecten en initiatieven waren Zuidas van het aardgas, het lanceren van een Zero Waste ambitie in samenwerking met de Amsterdam Economic Board en het aanbieden van gratis openbaar vervoer met de Noord/Zuid-lijn.
Over dit laatste onderwerp vertelde Peter Rossewij van de Mobiliteitsfabriek, dat de gemiddelde waardering van de reis met openbaar vervoer een 8 was, en dat de meeste deelnemers aan de pilot – die een maand duurde- daarna ook vaker kozen voor het openbaar vervoer in plaats van de auto.
Een ander mooi voorbeeld was het nieuwe gebouw van Edge Technologies, dat in 2018 is opgeleverd. Executive Managing Director Jan Hein Tiedema was aanwezig om de keuze voor deze manier van renoveren toe te lichten: “We hebben het gebouw twee keer zo groot gemaakt door twee verdiepingen toe te voegen. De constructie hiervan is volledig zonder schade demontabel en opnieuw te gebruiken. Ook is de oude gevel van natuursteen nu gebruikt als vloer.”

Meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland
Helemaal in de sfeer van het verslag was de locatie, het kantoor van de Goede Doelen Loterijen dat begin 2018 in gebruik is genomen. Hare Majesteit Koningin Máxima opende dit kantoor op de hoek van de Beethovenstraat en de Prinses Irenestraat op 6 december 2018. Het voormalige Winterthur-pand is in twee jaar tijd omgetoverd tot het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. In het pand zijn vele duurzame innovaties verwerkt, zoals elektriciteit opwekkende PowerWindows en verwarming en koeling via een warmte-koudeopslagsysteem. Op het dak liggen 949 zonnepanelen die genoeg energie opwekken om het pand van elektriciteit te voorzien, dat hiermee energieneutraal is. Via het dak van het gebouw wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en het irrigeren van de daktuinen. Het regenwatersysteem voorziet 37% van het waterverbruik van het gebouw.

Kennis delen
Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en gemeente Amsterdam brengen ieder jaar een verslag uit van alle duurzame projecten en initiatieven die in Zuidas hebben plaatsgevonden. Zuidas is de enige locatie in Nederland die een jaarlijks duurzaamheidsverslag uitgeeft. Dit verslag geeft een goed beeld van wat er is bereikt op dit gebied, en dient als een monitoringsinstrument om duurzame ambities te toetsen. Bovendien willen bovengenoemde organisaties met dit verslag kennis delen en andere organisaties inspireren.

Lees hier de digitale versie.