Gepost door Green Business Club - Rotterdam Alexander
2019/03/11 geplaatst in Energie

Powernest op Zadkine: een wereldprimeur én een belofte voor de stad?

Bron: 010 Duurzame Stad 08/03/2019

Vandaag is bij Zadkine in Rotterdam Alexander voor het eerst in Nederland een PowerNEST in gebruik genomen. Deze turbine, die energie opwekt uit zon én wind, voorziet het schoolgebouw van groene stroom en dient daarnaast als lesmateriaal. Dit project van Rabobank Rotterdam, Techniek College, Ibis Power én GBC Rotterdam Alexander gooit hoge ogen.

De plaatsing van een PowerNEST-turbine op het dak van het Rotterdamse Zadkine is een wereldprimeur. Het is het resultaat van een bijzonder samenwerkingsverband tussen Green Business Club Rotterdam Alexander, Rabobank, Ibis Power, Zadkine en Techniek College Rotterdam. Wethouder Arno Bonte van Duurzaamheid was vanmiddag aanwezig om de PowerNEST voor het eerst officieel in werking te stellen.


RTV Rijnmond maakte een korte reportage over de plaatsing van het Powernest.

Een uitstekend voorbeeld

Om de klimaatdoelstellingen te halen, hecht de gemeente Rotterdam veel waarde aan het volledig of zo veel mogelijk faciliteren van energieneutrale gebouwen en voorzieningen. De PowerNEST is een uitstekend voorbeeld van hoe dat gerealiseerd kan worden. Op een slimme manier worden met deze unieke Nederlandse innovatie zonne-en windenergie gecombineerd voor kleinschalige opwek van schone energie. Deze innovatie kan uitkomst bieden voor woongebouwen en kantoren.

De PowerNEST op het dak van Zadkine wekt jaarlijks 14.800 kWh aan stroom op: 10.000 kWh uit zon, en bijna 5.000 kWh uit wind; energie die direct in de school kan worden gebruikt. Weliswaar een relatief kleinschalig initiatief als je het vergelijkt met grote windturbines en grote zonneparken, maar het is veel waard voor de duurzame bewustwording.

Ook een lesproject

Zadkine profiteert niet alleen van de groene stroom die de turbine opwekt, het is ook een lesproject: studenten van het Techniek College Rotterdam kunnen dankzij de PowerNEST kennis en ervaring opdoen met de modernste energietechniek op het gebied van duurzame energie.

Meer informatie over de PowerNEST is te vinden op de website van Ibis Power.