Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2024/05/23 geplaatst in Afval

Ploggen en plandelen: werknemers rapen zwerfafval op in het Utrechtse stationsgebied

Op 23 mei trokken werknemers van verschillende bedrijven uit het gebied de wandelschoenen aan om mee te doen aan de plog- en plandelcompetitie van Green Business Club Utrecht Centraal. Dit is een initiatief waar zwerfafval wordt opgeraapt in teamverband. Ook dit jaar was het een succes en ging één organisatie ervandoor met de Gouden Prikker.

Mocht je niet bekend zijn met de term ‘Ploggen en plandelen: het is een trend die overgewaaid vanuit Zweden en betekent respectievelijk ‘joggen’ en ‘wandelen’ wat gecombineerd wordt met een opraapactie (plocka up). Dit jaar organiseerde GBC Utrecht Centraal de zesde editie!

Bijna 3000 afvalstukken geraapt
Tussen de bomen van het Bomenbal op het Jaarbeursplein, verzamelden enthousiaste werknemers van diverse bedrijven zich om zwerfafval te gaan rapen in het stationsgebied. Leuk en nuttig! Na het openingswoord van programmamanger Petra Graatsma en Steven van der Jagt, vormden de teams zich. Werknemers van Gemeente Utrecht, Jaarbeurs, Rabobank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Central Park trokken vervolgens in teams het gebied in.

Dat leverde een mooi resultaat op van maar liefst 2960 (gedocumenteerde) afvalitems! Afvalverwerker BNext gaf daarbij aan dat er ongeveer 1600 liter is ingezameld.

Niet alleen rapen, maar ook data verzamelen
Het was niet alleen een ochtend van afval rapen. Elk stukje afval werd gefotografeerd en verwerkt in de Litterati app. Met behulp van deze data worden effectieve oplossingen ontwikkeld om meer zwerfafval te voorkomen.

De Gouden Prikker
De nadruk lag op het gezamenlijk zwerfafval rapen voor een schoner stationsgebied, maar er viel ook te strijden voor een prijs: De Gouden Prikker! Programmamanager Petra Graatsma overhandigde team 1 van Rabobank de Gouden Prikker, nadat zij de meeste afvalstukken verzamelden.

Van een mini koelkast tot aan een vogelpoot met ring: Het waren niet alleen maar standaard afvalstukken, waar je snel aan denkt. Al met al was het een geslaagde ochtend en willen we alle betrokken partijen bedanken voor hun inzet en enthousiasme! Samen naar een schoner Utrechts stationsgebied.

Meer informatie
Wil je meer weten over de Plog- en Plandelcompetitie? Neem dan contact op met Steven van der Jagt via wgcirculair@greenbusinessclub.nl.