Gepost door Green Business Club Zuidas
2019/09/04 geplaatst in Mobiliteit

Pilot Hulshoff gestart, zing mee met onze emissievrije truckers!

GBC Zuidas is in samenwerking met Hulshoff een pilot gestart om producten aan bedrijven in Zuidas gratis via een hub gebundeld en emissievrij te bezorgen.

Participanten van GBC Zuidas hebben hun leveranciers van onder andere kantoorartikelen en sanitaire producten gevraagd alle bestellingen aan de logistieke hub van Hulshoff, net buiten de ring van Amsterdam, te leveren. Vervolgens bezorgt Hulshoff alles een aantal keer per week, op afgesproken tijden bij de bedrijven, rekening houdend met het serviceniveau dat de bedrijven gewend zijn. Dit met volledig elektrische vrachtwagens, die zijn opgeladen met lokaal opgewekte zonne-energie. Resultaat: minder verkeer in de stad, minder uitlaatgassen, minder CO2 uitstoot.

Proefperiode
Hulshoff biedt deze service gratis aan tot april 2020, waardoor Green Business Club Zuidas, Hulshoff, de deelnemende participanten en leveranciers kunnen ervaren wat de voordelen en eventuele nadelen zijn van het leveren via een hub. Na deze proefperiode kunnen de bedrijven beslissen of ze doorgaan met deze vorm van belevering. Eerder deze maand begon een aantal huurders van World Trade Center Amsterdam al aan de proef.

Ter ere van de aftrap van de pilot doen Ruben Zonnevijlle en Gerry Hulshoff mee aan de GBC Zuidas Carpool Karaoke, en gaan zij samen een pakketje bezorgen in Zuidas. Bekijk hier het filmpje: 


Even wennen
Technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE is een van de deelnemers die sinds een paar weken is gestart met de pilot. Tot nu toe lijkt het te bevallen.

“Leveranciers bezorgen onze bestellingen nu bij de hub, en elke dag komt er één elektrische vrachtwagen bij het WTC om de producten af te geven. Dat is voor de medewerkers die bestellingen aannemen ook makkelijker. Het was wel een uitdaging om deze nieuwe aanpak met de leveranciers af te stemmen, iedereen moet er even aan wennen. Maar uiteindelijk moeten we de transitie naar emissievrije logistiek samen waarmaken.” Aldus Ruben Zonnevijlle, contractmanager bij ENGIE Services.

Verder nemen de volgende organisaties deel aan de pilot: Accenture, APG, Arcadis, CBRE, D&B The Facility Group, Heyday Facility Management, ISS Facility Services, Page Group, WTC Amsterdam.

Achtergrond
Vandaag voor 23.00 besteld, morgen in huis, is de trend waarmee online shops hun klanten proberen te trekken. Maar is dit een ontwikkeling die op lange duur houdbaar is? Kunnen we niet door slimmer te plannen en bewuster om te gaan met bezorging toe met minder vervoersbewegingen, en dan het liefst emissievrij? De pilot met Hulshoff is een mooi experiment om er achter te komen of sneller altijd beter is.
Deze pilot past in de doelstelling van de Green Deal ZES, die GBC Zuidas vorig jaar ondertekende. In deze Green Deal committeren partijen zich aan de ambitie om steden in  2025 zoveel als mogelijk emissievrij te beleveren.