2024/02/19 geplaatst in Algemeen

Petran van Heel: ‘Geen tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk’

Sinds kort is Petran van Heel, Head of ESG Strategies bij Colliers, bestuurslid van Green Business Club (GBC) Nederland. In een interview vroegen we hem het hemd van het lijf. In ons gesprek vertelt hij over zijn duurzame reis, de toekomst van duurzaam ondernemen, waarom Colliers inzet op ESG en zijn betrokkenheid bij GBC Nederland.

Groene draad als rode draad
Na zijn studie Bouwkunde aan de TU Delft en een MBA van de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft Van Heel een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd in de vastgoedsector. Duurzaamheid vormt daarbij een ‘groene draad’ in de keuze voor projecten en processen.

Na zijn tijd bij grote vastgoedontwikkelaars, investeerders en banken, trekt Van Heel nu de lijn van duurzaamheid door als Head of ESG Strategies bij vastgoedadviseur Colliers. Deze functie vult hij sinds mei 2023 in. “ESG is bij veel bedrijven ook nog pionieren. In mijn nieuwe rol leid ik een team van ESG-specialisten die zich volledig focussen op Environmental, Social, en Governance (ESG).”

Bouwen aan een duurzame toekomst
Van Heel: “Voor mij is duurzaamheid zoveel breder dan ‘alleen’ sturen op CO2-reductie, al is dat wel een van de belangrijkste onderdelen. Brede duurzaamheid omvat bijvoorbeeld ook biodiversiteit, klimaatadaptatie, circulaire economie en sociale componenten. Denk dan aan het bouwen aan relaties met bijvoorbeeld buren en klanten. En niet te vergeten het gaat over goed bestuur, transparantie en eerlijkheid. En in dat alles zit samenhang.”

Volgens Van Heel “is het voor ons allemaal pionieren in ESG”. Veel van zijn relaties zijn druk bezig met hun ESG-strategie. “Bij Colliers rapporteren we al jaren over onze impact met onze missie; Elevating the Built Environment. Bovendien meten én reduceren wij onze CO2-emissies. Dit doe ik niet alleen met mijn collega’s in Nederland, maar met een heel team in de EMEA-regio. Daarin hebben we ongeveer honderd ESG-specialisten die allemaal bouwen aan een duurzame toekomst.”

In het interview benadrukt Van Heel dat dit experimenteren ook vooral een “heel leuk” proces is. “Dit doe je samen met je klanten en relaties. Kansen zien en benutten!”

Urgentie van verandering
In het licht van de huidige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen deelt Van Heel zijn zorgen over de weerstand tegen duurzame transitie. “Je ziet twee stromingen. Vanuit de Europese Unie is er een stevige duurzame ambitie neergezet mét concrete doelstellingen. Tegelijkertijd groeit ook de weerstand tegen deze duurzame transitie onder de Europeanen. Dat is bij elke verandering zo, maar deze is nodig. We kunnen niet nog langer wachten om in actie te komen. Wij hebben als mensheid een probleem, de aarde past zich wel weer aan, die draait wel door.”

Van Heel waarschuwt dat hoe langer we wachten met veranderen en verbeteren, hoe groter het probleem wordt en hoe hoger de kosten uitvallen. “Mijn zorgen zijn dus vooral vanwege de kortzichtigheid van de ontwikkelingen. Want, zoals Jan Rotmans zei: ‘we leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk’.”

Kansen in duurzame transitie
De grotere bedrijven vertrouwen vaak op een langjarige strategie waar duurzaamheid een belangrijk onderdeel van is. Dit geldt ook voor Colliers, legt Van Heel uit.

“Als multinational met activiteiten in circa zeventig landen blijft Colliers gefocust op het maken van impact in verdere verduurzaming, ongeacht de korte-termijn fluctuaties. Het aanpassen van strategieën op de korte termijn vormt een risico, aangezien je dan leeft bij de waan van de dag.” Hij pleit dan ook voor het positioneren op de lange termijn, aangezien de duurzame transitie kansen biedt voor vandaag én morgen. “Bij Colliers blijven we ondernemend en optimistisch, we zijn vastbesloten om een rol te spelen in de duurzame transitie.”

Van Heel: “In Europa is al heel veel in gang gezet voor verdere verduurzaming, denk aan de verplichte maatregelen (EPBD) en het verplicht duurzame rapporteren (CSRD). Bedrijven investeren in mensen en middelen. En er zijn ambities geformuleerd en beloftes gemaakt richting aandeelhouders en stakeholders. Dat ga je niet zomaar terugdraaien vanwege een verkiezingsuitslag. Daarbij zijn er ook heel goede business cases te maken in duurzaamheid. Bedrijven kijken ook naar die kansen, daar gaat het naar mijn idee om. Kansen creëren en duurzaamheid rendabel maken. Wij zijn daar als Colliers optimistisch over.”

“De combinatie van groen en business spreekt ons aan”
Colliers heeft in 2023 de rol van partner op zich genomen bij de Green Business Club Nederland.

Van Heel: “Wij zijn partner geworden omdat we op vrijwel alle locaties en gebieden van verschillende Green Business Clubs een rol in het vastgoed en de gebouwde omgeving hebben. De combinatie van groen en business spreekt ons aan. Als partner van GBC zien we kansen om onze kennis en betrokkenheid te delen. Veel mensen zien Colliers als makelaar, maar inmiddels klopt dit niet meer. Onze diensten richten zich op de gehele vastgoedketen. Van taxaties, transacties en facilitair management, tot design en architectuur, vastgoedbeheer en het managen van werkprocessen. Ook ESG is hier tegenwoordig integraal onderdeel van.”

‘We moeten het samen doen’
De Green Business Club is niet alleen een leuke club die groen en business weet te combineren, maar staat ook open om samen te werken om ambitieuze duurzame doelen te bereiken, zo stelt Van Heel. “Ik heb een rotsvast geloof dat we groene business vooral laten slagen als we het samen doen. Als bestuurslid van de Green Business Club zie ik dat het belangrijk is voor ons, en alle lokale clubs, om te experimenteren en onvoorwaardelijk kennis te delen om samen verder te komen. Zoals Michel Baars van New Horizons altijd zei: ‘onvoorwaardelijk kennis delen de sleutel tot versnelling’. Ik breng ervaring en kennis mee naar GBC die goed in te zetten is én ben altijd goed in het creatief nadenken over nieuwe kansen en verdienmodellen. Dus bellen maar!”

 

Stay tuned voor meer inspirerende verhalen en inzichten van verschillende bestuursleden en de komende nieuwsbrieven.