Vitam

Als ondernemende cateraar spelen wij dagelijks een rol in het eetgedrag van onze tienduizenden gasten, daarom vinden wij het niet meer dan logisch om onze verantwoordelijkheid te nemen en hen – met lekker eten en drinken – te verleiden tot een gezonde en verantwoorde levensstijl. Sterker nog: vanuit dat streven is Vitam in 2003 opgericht. In onze dienstverlening zijn we altijd verantwoord bezig.

Waarom is Vitam participant van Green Business Club Zuidas?
We zijn in 2003 opgericht met het idee dat het anders kan en moet. En dat betekent de wereld een beetje beter maken. Met onze omvang hebben we die mogelijkheid. Maar dat kan niet altijd alleen. Daarom werken we graag samen met (keten)partners en onze opdrachtgevers aan het verduurzamen van onze dienstverlening, maar ook daarbuiten. Hierin is het belangrijk om met verschillende organisaties kennis uit te wisselen, elkaar te helpen en inspireren. Want, samen bereik je meer dan alleen.

Wat doet Vitam al op het gebied van duurzaamheid?
Onze visie is vitale mensen in een vitale wereld. Om hier te komen, maken we continu verantwoorde en duurzame keuzes ten aanzien van onze bedrijfsvoering en ons assortiment. Een aantal relevante thema’s waar we ons dagelijks, samen met onze opdrachtgevers, mee bezig houden:

Voedselverspilling: we reduceren voedselverspilling en zijn onderweg naar zero waste. Dit doen we door het inzetten van slimme meetmethodes, afvalscans en het weren van plastic gebruik waar het kan.

Sociaal ondernemen: we bieden werk en begeleiding aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt en kiezen waar het kan voor sociale inkoop. Zo zijn we ook in trots bezit van de certificering voor de Prestatieladder Sociale Ondernemen, trede 3.

Eiwittransitie: door ruim aanbod van plantaardige gerechten te presenteren verleiden we onze gasten om minder vlees te eten. Bij ons hebben (seizoens)groenten altijd de hoofdrol. We realiseren een aanbod van 60-40 (verhouding plantaardig-dierlijk).

Transparantie in de keten: we willen een voorbeeld zijn in de voedselketen en sterk bijdragen aan de voedseltransitie. Dit doen we door steeds meer lokaal in te kopen, het aangaan van lange termijnrelaties en het betalen van een eerlijke prijs. Zo kunnen onze producenten investeren in verduurzaming met als doel het verbeteren van de bodem en biodiversiteit.

Hoe kan Green Business Club Zuidas helpen bij verdere verduurzaming?
Green Business Club Zuidas kan ons helpen om in contact te komen met andere ondernemers die bezig zijn met het verduurzamen van hun organisatie en keten. Het is interessant als deze organisaties onderling kennis uitwisselen, elkaar helpen en inspireren. Met als gemeenschappelijk doel de wereld vitaler te maken.