Telva Vakkleding

Ik ben mede-eigenaar van een groot familiebedijf met eigen sportmerken in Deventer en sinds twee jaar ben ik de trotse eigenaar van een kleiner bedrijf in bedrijfskleding. Uit het laatste bedrijf (Telva) haal ik verreweg de meeste lol en ideeën. Als je op een gegeven moment op een leeftijd komt draait het niet alleen maar om winst en omzet maar denk je ook na over de volgende generaties, hun welvaart en hun welzijn. Daaruit vloeiend is het mijn missie om mijn verkochte en geproduceerde producten schoner te krijgen. Zowel vanaf de productie als aan het einde van het gebruik van het product. We moeten naar een circulaire economie, ook als het om kleding gaat. Ad Lansink heeft in de jaren 80 al de ladder van Lansink bedacht en deze volg ik nu. De energienormeringen met de daarbij horende kleuren stammen ook af van de ladder van Lansink.

De A-norm staat voor een product wat duurzaam is geproduceerd. Denk aan bamboe, wol, hennep of biologische katoen. Deze grondstoffen zijn oneindig verkrijgbaar bij een goed beleid. De B-norm staat voor hergebruik. Bovenstaande stoffen zijn prima geschikt voor hergebruik. Voor B hoef je niets te laten produceren en de meeste textiel kan gewoon langer mee. De C-norm staat voor recycling. Katoen kan prima worden hergebruikt. Voor de aardolie en aardgasproducten (polyester, nylon, acryl, polypropyleen) zijn ook oplossingen op dit moment nog slechts op laboratoriumniveau. Tenminste als je exact hetzelfde product ervan wilt maken. Nu kunnen deze stoffen wel worden gerecycled naar isolatieproducten voor bijvoorbeeld de bouw, om onze huizen de isoleren.

Mijn missie is om bij Telva aan de B en C-norm te werken en bij het Deventer sportbedrijf daar ook de A-norm aan toe te voegen. Je kunt nu wel afbreekbaar plastic gaan produceren maar onze oceanen liggen nog vol met niet-afbreekbaar plastic. Vandaar mijn missie voor invulling van alle normen.

Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen maar iemand moet nu iets gaan DOEN. Wij dus. Meer info over onze werkwijze op onze site www.nakedgreen.nl.