&Morgen

Waarom is &Morgen participant van de Green Business Club Utrecht Centraal?

Op 1 oktober 2018 verhuisden we met &Morgen naar het Utrechts stationsgebied. Een locatie die perfect aansluit bij onze visie op duurzame bereikbaarheid. Centraal gelegen – in land en stad – aan de voet van het OV-knooppunt. Dit was dan ook het perfecte moment voor ons om met &Morgen aan te sluiten bij de Green Business Club Utrecht Centraal. Waarom? “Practice what you preach!” Frank Steijn – directeur bij &Morgen – vertelt dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij het adviesbureau voor mobiliteit en gedrag. “Dagelijks vertellen we onze opdrachtgevers hoe zij duurzaamheid kunnen stimuleren in hun mobiliteitsbeleid. Dan kunnen we zelf natuurlijk niet achterblijven.”

Wat doet &Morgen al op het gebied van duurzaamheid en welke wens is er nog?

Buiten het feit dat we in het meest duurzame gebouw van Nederland zitten – het World Trade Center – hebben wij ook een duurzaam mobiliteitsbeleid. Om het aantal autoritten zo veel mogelijk te beperken, ontvangen alle collega’s van &Morgen een Reisbalanskaart. “Om dit beleid goed door te voeren, kozen wij heel bewust voor deze nieuwe kantoorlocatie vlakbij het centraal station,” laat Frank Steijn weten. Daarnaast was het oude kantoorpand ook een stuk minder duurzaam. Lekkages en tochtplekken zorgden voor een hoge energierekening. Het duurzame karakter van WTC-gebouw, triggert ons iedere dag opnieuw om zelf ook bewust bezig te zijn met het milieu en de omgeving. Bijvoorbeeld door minder te printen en afval te scheiden. Wat onze wens nog is op het gebied van duurzaamheid? “Het effectief inrichten van mobiliteit en stadslogistiek door heel Nederland; met een groen en levendig stationsgebied in Utrecht als voorloper?” suggereert Steijn. Er zijn nog veel slagen te maken op dat gebied. “Maar dat is uiteraard ons beroep. Daar staan wij voor op!”

In navolging op bovenstaande vraag: hoe kan de Green Business Club Utrecht Centraal hierbij helpen?

Het Utrechts stationsgebied groener en levendiger maken; daar heb je meer bedrijven voor nodig. Dat krijg je alleen – als relatief klein bureau – niet voor elkaar. “Een muis hoor je immers niet stampen naast een olifant,” lacht Frank Steijn. Samen met de participanten van de Green Business Club Utrecht Centraal kom je veel verder. “Daarnaast zijn we natuurlijk altijd benieuwd naar ideeën en suggesties van anderen!”

Wat is je persoonlijke betrokkenheid bij de Green Business Club Utrecht Centraal?

Binnen &Morgen vinden we het belangrijk om aangesloten te zijn bij de Green Business Club Utrecht Centraal. “Het past uiteraard perfect bij onze visie op duurzame mobiliteit,” vertelt Frank Steijn. “Zelf sloot ik tot nu toe één keer aan bij een werkgroep. In het vervolg willen ook collega’s aanhaken.” De komende periode willen we onze participatie bij de Green Business Club Centraal goed verankeren in onze plannen en doelen.

Wat is de meerwaarde van de Green Business Club Utrecht Centraal en waarom vind jij dat bedrijven in het stationsgebied zich moeten aansluiten?

Een duurzaam stationsgebied is fijn voor iedereen. Daarom vinden wij het belangrijk dat we het ook samen ‘leuk’ maken. Want een levendige en groene omgeving is toch veel inspirerender dan een betonnen werkplek?

Wat kunnen we het komende jaar nog meer verwachten op het gebied van duurzaamheid in het Stationsgebied Utrecht Centraal?

Hopelijk nog heel veel! Wellicht komen er nog mooie ideeën uit de Green Pitch Nights van de Green Business Club Utrecht Centraal.  Vanuit het WTC-gebouw kijken wij uit op het Beatrix Theater. Vergeleken met de andere gebouwen straalt dit blokwerk nog weinig ‘groen’ uit. Wellicht dat hierin nog ontwikkelingen mogelijk zijn? “Ook voorzieningen die gezamenlijke activiteiten stimuleren mogen er wat mij betreft meer zijn,” laat Frank Steijn weten. “Een voorbeeld daarvan is het skatepark op het Jaarbeursplein. Het straalt levendigheid uit en brengt mensen bij elkaar.”

Wat is voor jou hét voorbeeld van duurzaamheid, levendigheid, kijken naar een duurzame toekomst van de Green Business Club óf in het Stationsgebied als geheel?

De duurzame ontwikkelingen op de Amsterdamse Zuidas geven een goed voorbeeld van hoe het kan. Door duurzaam te vertalen naar ‘leuk en fijn’, creëer je meer waardering en draagvlak. Door bijvoorbeeld een tweede activiteit om duurzaamheid heen te bouwen, ontstaat er extra motivatie. Deze ‘functiemenging’ zien we hier in Utrecht ook al gebeuren, met bijvoorbeeld een woontoren die praktisch op Utrecht Centraal staat. Kijkend naar een duurzame toekomst zouden we hier nog meer uit kunnen halen.