HotSpotLab

Waarom is HotSpotlab participant van GBC Utrecht Centraal?

HotSpotLab is een innovatieversneller voor dienstverleners. Wij zorgen samen met de stakeholders in een HotSpot (corporate, startup of samenwerkingsverband) voor de opstart en projectfase van nieuwe initiatieven die bijdragen aan:

– Betere dienstverlening
– Meer en beter werk
– Circulaire economie
– Kansen voor mensen

Daar waar de actie en directe feedback is: midden in de hotspot van Utrecht Centraal, het drukste gebied van Nederland! Dit is wat ons betreft het mooiste Living Lab voor dienstverleners. De meest fantastische broedplaats voor innovaties. Vanuit een sterk werkgeversnetwerk en een groot publiek waar we de innovaties direct live kunnen testen.
Wij zijn met veel plezier aangesloten bij de Green Business Club Utrecht omdat onze ambitie dicht tegen die van de GBCU aanligt: samen aan de hand van hands-on innovatie-projecten impact maken voor een sociaal en circulair gebied. Het netwerk van de GBCU bestaat uit bedrijven met ambitie, kwaliteit van mensen en schaal om het gebied toonaangevend te maken.

Wat doen jullie al op het gebied van duurzaamheid en welke wens is er nog?

Al onze activiteiten toetsen we op de Life’s Principles . Daarmee laten we de wereld altijd een stukje beter achter. Concrete projecten doen we vanuit de werkgroep Circulariteit onder andere Zero Emissie Logisitiek, NoSup (recyclebare koffiebekers) en de Plog- en Plandelcompetitie die de strijd aanbindt met zwerfafval in het gebied.
Wij zouden het heel tof vinden als er binnen de innovatieactiviteiten van de GBCU-leden ook direct zichtbaar in het gebied zijn. Er zijn nog veel verborgen parels achter de deuren van GBCU-leden de dagelijkse bezoekers in het gebied best morgen zien!

Wat is je persoonlijke betrokkenheid bij GBC Utrecht Centraal?

Op dit moment bij werkgroep Circulair staan zerowaste en zero emissie centraal. Behalve deze onderwerpen zijn wij altijd in voor samen houden van een tof sociaal of circulair experiment in samenwerking met twee of meer leden.

Wat is voor jou hét voorbeeld van duurzaamheid van GBC Utrecht Centraal of in het Stationsgebied als geheel?

Het benutten van het sociaal kapitaal in bijeenkomsten als stakeholder ontbijt, de GBCU Café’s of de Plog en Plandelcompetitie. Dit zijn mooie versnellers in het krijgen van schaal op goede initiatieven.

Wat wil je graag aanpakken komende jaren?

De klassieke ‘mensintensieve’ HotSpots brengen vanuit hun schaalvoordelen veel goeds voor vernieuwing, maar hebben ook hun makkes. Een pandemie hadden we wellicht het minst verwacht, maar het metabolisme van de stad (CO2 – afval – drukte) en welvaartverschillen – zijn al jaren grote punten van zorg voor stadsbestuurders en organisaties die van de stad afhankelijk zijn. Dit grote vraagstuk zouden we graag praktisch op willen pakken.
Wij zien veel innovatielessen vanuit de natuur (Biomimicry). De natuur produceert geen afval, verspilt geen grondstoffen en is vooral gericht op samenwerking. Deze bril willen we graag toevoegen circulaire en sociale opgaves die de GBCU oppakt.