Gemeente Utrecht

Waarom is Gemeente Utrecht participant van de Green Business Club Utrecht?

Het Stadskantoor van de gemeente Utrecht bevindt zich naast station Utrecht Centraal. Samen met andere grote bedrijven rondom het station willen we het stationsgebied duurzamer en aangenamer maken. Want Utrecht wil -op alle fronten- een nog betere stad  worden; Utrecht als dé stad van ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’.

De wereld om ons heen verandert namelijk snel. Dat vraagt om een andere rol van de overheid, ook van de gemeente Utrecht. We zetten Utrecht centraal. Samen met onze partners en in verbinding met de stad. De maatschappelijke opgaven van de stad zijn leidend voor ons werk en bepalen met welke partners, burgers en andere overheden we samenwerken. De samenwerking met Green Business Club Utrecht is hier een mooi voorbeeld van.

Wat doet Gemeente Utrecht al op het gebied van duurzaamheid en welke wens is er nog?

Utrecht wil een ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’. Dat betekent onder andere dat we meer ruimte maken voor lopen, fietsen en groene plekken en verbindingen in de stad. Utrecht is de enige gemeente in Nederland waar adviseurs gezondheid altijd meedenken met ruimtelijke plannen.

Daarnaast verduurzamen we het eigen vastgoed. Het Stadskantoor heeft bijvoorbeeld energielabel A+ en op het gebouw ligt 691m² zonnepanelen. Het Stadskantoor behaalde een BREEAM certificaat voor haar duurzaamheidsprestatie. Bij onze gebouwen aan de Tractieweg gebruiken we ook zonnepanelen, onder andere voor de verlichting, computers, werkplaatsen, kantine, wasplaats en om de elektrische voertuigen op te laden.

Verder doen we in onze gebouwen aan afval verminderen, scheiden en hergebruiken, hebben we duurzame catering en een groen mobiliteitsbeleid. En zetten we mensen in met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

In navolging op bovenstaande vraag: hoe kan Green Business Club Utrecht hierbij helpen?

We houden elkaar op de hoogte, delen kennis en leren van elkaar. We nemen gezamenlijke initiatieven om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, want samen staan we sterker!

Wat is je persoonlijke betrokkenheid bij Green Business Club Utrecht? 

De gemeente Utrecht draagt bij aan alle werkgroepen: zero emissie goederenvervoer, zero waste, zero emissie personenmobiliteit en levendig. Persoonlijk zet ik mij in als vertegenwoordiger van de gemeente als verbinder tussen de GBCU en de gemeentelijke organisatie. Daarnaast zorg ik ervoor dat er in de werkgroepen de juiste stakeholders vanuit de gemeente zitten. De Green Business Club Utrecht verbreedt mijn netwerk en geeft me inspiratie voor de verduurzaming van onze mooie stad, daar ben ik trots op!