Forbo

Forbo’s naam en fabriek zijn al meer dan een eeuw een begrip in de Zaanstreek. Om de Zaanstreek te verduurzamen is samenwerking van groot belang. De GBC Zaanstad biedt ons daarbij kansen om met industrie en MKB op lokaal niveau een circulaire keten te sluiten. Als schakel in een circulair netwerk willen wij onze producten, afvalstromen, energiegebruik maximaal kunnen inzetten om ecologisch waarde te behouden.

Welke maatregelen heeft Forbo al genomen op het gebied van duurzaamheid?
Wij hebben met ons biobased en CO2 neutrale Marmoleum een uniek product in handen.
Duurzaamheid is belangrijk voor Forbo Flooring. We kijken continu of er nog waarde kan worden gehaald uit onze afval- en of reststromen en implementeren strategieën voor het besparen van energie in al onze bedrijfsprocessen. Ook gebruiken we in al onze Europese productielocaties groene energie en zijn al onze fabrieken zowel ISO14001 als SA8000 gecertificeerd.
Verder verkennen we circulaire leasemodellen, waarbij Forbo eigenaar blijft van de vloer en werken we continu aan de verduurzaming van de ingrediënten van de vloeren. Ook onderzoeken we het hertoepassen van het materiaal van de vloer aan het einde van het gebruik.

Marmoleum, de meest duurzame vloerbedekking
Marmoleum wordt gemaakt uit 97% natuurlijke materialen, te weten lijnolie, hars, houtmeel, jute, pigment en kalk. 72% daarvan is snel herwinbaar en 43% komt uit gerecyclede content. De jute- en de vlasplant (lijnolie) zijn jaargewassen die net als tarwe en maïs worden geoogst. Het winnen van hars is een continu proces waar de bomen voor in leven blijven, terwijl het houtmeel, een afvalproduct van de houtindustrie, afkomstig is uit Europese productiebossen. Kalksteen is in overvloed beschikbaar. Deze eenvoudige, natuurlijke ingrediënten vormen samen het linoleum. Bovendien zijn onze linoleum vloeren van Hollandse Zaanse makelij en dus van uitstekende kwaliteit. Waar we heel trots op zijn is dat ons linoleum ook nog eens CO2 neutraal geproduceerd en wij hiermee een parel in de kroon hebben! Hiermee zijn we niet alleen de eerste ter wereld die een CO2 neutrale vloerbedekking produceren, maar ook en vooral toekomstbestendig.