Enactus VU

Enactus VU helpt studenten van de Vrije Universiteit bij het opzetten van sociale ondernemingen. De studenten leren hierbij niet alleen te kijken naar een goed werkend business model, maar ook naar de impact op de maatschappij en het milieu.

Waarom is Enactus VU participant van Green Business Club Zuidas?
Wij geloven dat ondernemers en bedrijven niet los kunnen staan van de omgeving. Ieder bedrijf heeft een plaats in de maatschappij en draagt daarmee een verantwoordelijkheid. Wij zien kansen om waarde te creëren in de maatschappij op het gebied van zowel People, als Planet en Profit. Deze drie P’s staan dan ook centraal in de start-ups die de Enactus VU studenten opzetten. Hierbij staat positieve impact en empowerment van mensen voorop. In alle start-ups die onder Enactus VU draaien, wordt kritisch gekeken naar de materialen die gebruikt worden, de impact op het milieu en de omgang met betrokken mensen. Om een positieve impact te kunnen maken op een zo groot mogelijke schaal zoeken wij naar een goed werkend businessmodel voor al onze start-ups. De start-ups worden op lokaal niveau opgezet in Amsterdam om in onze naaste omgeving verschil te kunnen maken, maar we richten ons tegelijkertijd op een schaalbaar businessmodel, waardoor de impact van onze duurzame ondernemingen zo groot mogelijk kan zijn.

Wat doet Enactus VU al op het gebied van duurzaamheid?
Enactus VU heeft tot nu toe drie sociale ondernemingen losgelaten om zelfstandig te functioneren. Eén hiervan is Baking Power, die zich inzet voor de empowerment van slachtoffers van mensenhandel door de verkoop van gezonde muffins. Een andere sociale onderneming is Energiekliek, die zich door een online platform sterk maakt voor bewustwording van energieverbruik. De derde is de Buren Bakken, een onderneming die gelooft in de kwaliteiten en talenten van mensen met een verstandelijke beperking. Al deze concepten zijn door studenten van Enactus VU opgezet in samenwerking met experts uit het bedrijfsleven en functioneren nu zelfstandig.

Verder ondersteunt Enactus VU vijf sociale start-ups, die zich richten op kwesties zoals voedselverspilling en afvalverwerking, of die zich inzetten voor de empowerment van mensen in de samenleving, zoals vluchtelingen, kinderen in achterstandswijken en het creëren van community.

Hoe kan Green Business Club Zuidas helpen bij verdere verduurzaming?
Green Business Club is een groot netwerk dat kansen biedt tot verbinding. Onze start-ups kunnen wij door Green Business Club beter ondersteunen door hen te verbinden met werknemers en werkgevers in Zuidas met dezelfde visie als wij. Door in contact te komen met duurzame initiatieven in Zuidas kunnen wij als Enactus VU inspelen op recente ontwikkelingen. Door middel van eventuele samenwerking en/of implementatie van Enactus-concepten binnen bedrijven, is er grote potentie tot het creëren van grotere positieve impact in de samenleving.