Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2018/08/16 geplaatst in Algemeen

Oprichting GBC Zaanstad niet onopgemerkt

Het heugelijke nieuws over de oprichting van Green Business Club (GBC) Zaanstad is niet onopgemerkt gebleven. Lees hier een artikel uit de het regionale nieuwsplatform Rodi:

‘Het Zaanse kwartiertje heeft lang genoeg geduurd’
Green Business Club Zaanstad voor samenwerken en versnellen in duurzaamheid


In 2030 wil Zaanstad energie neutraal zijn. Daar wordt nu op gefocust. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD – Nederland is een Green Business Club rijker. Green Business Club Zaanstad. De stichting werd dinsdag 31 juli opgericht en staat voor een meer samenwerkend bedrijfsleven en het bundelen van alle duurzame initiatieven in Zaanstad. Het is in gang gezet door Marjan Hoffman, kwartiermaker duurzaamheid in Zaanstad in opdracht van gemeente Zaanstad en gedragen door bedrijven netwerk Zaandelta. In de aanloop naar de oprichting had Hoffman er nog wel een hard hoofd in. “Waarom zou het bedrijfsleven die thuis natuurlijk allang zonnepanelen op het dak heeft liggen, elektrisch naar kantoor rijdt en meerdere laadpunten tot hun beschikking heeft, in vredesnaam in een bedrijvencollectief stappen? Die ondernemers hebben het te druk daarvoor!”, dacht Hoffman.

Maar die gedachten waren wel een beetje vooringenomen, bleek achteraf. “Bijna elk telefoongesprek dat ik voerde, elke kop koffie die ik met een potentiële participant dronk bevestigde de betrokkenheid die ondernemers voelen en, belangrijker nog, tóónde. De een uiteraard iets meer dan de ander. Niet elk bedrijf heeft een directie die zelf, of een van hun managers, in weer een nieuw lokaal initiatief laat stappen. En wat hebben we al veel op het gebied van duurzaamheid in het Zaanse. Initiatieven als Zon op Zaan, De Groene Grachten, Zaans Groen, Duurzaan, De Zaanse Eilanden – ofwel de ‘Nul op de meter nieuwbouwwoningen’ achter station Zaandam van Duurzaam bouwloket – enzovoorts. Maar hoe versnipperd het ook mag lijken, al deze initiatieven zijn ontzettend belangrijk!”
“Het is dus zaak dat we gaan samenwerken en de transitie versnellen”, vindt Hoffman. “We hebben gewoon echt alles en iedereen nodig om deze planeet leefbaar te houden. Het Zaanse kwartiertje heeft nu lang genoeg geduurd. Duurzaamheid is doen en rap een beetje!”
Marjan Hoffman (Buro Hoffman – Zaanschap) is kwartiermaker duurzaamheid voor (in eerste instantie) het Zaandeltagebied: bedrijventerreinen Westerspoor en Zuiderhout. Gaandeweg heeft het gebied zich uitgebreid. Meer weten over deze Zaanse Green Business Club? Kijk op www.greenbusinessclub.nl of stuur een mail naar: marjan@greenbusinessclub.nl.

Artikel geplaatst op maandag 06 augustus 2018 – 17:19
Lees hier ook een stukje over de oprichting op nieuws.nl.