Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2017/10/10 geplaatst in Circulair, Energie, Groen, Mensen, Mobiliteit

Op ontdekkingstocht door duurzaam Utrecht Centraal

Met meer dan 50 enthousiastelingen, inwoners, medewerkers, participanten en studenten hebben we op dinsdag 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, duurzaam Utrecht Centraal ontdekt.

De gidsen van het Infocentrum van de Gemeente Utrecht, Tjerk van Impelen en Bart Budel, namen de twee groepen mee voor een rondwandeling door het gebied dat volop in ontwikkeling is. Er wordt gewerkt aan een duurzamer gebied, er komt meer water en groen, minder asfalt, meer ruimte voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers en energiezuinige gebouwen. Daarnaast zijn er ook al een heleboel duurzame initiatieven ‘actief’ en zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de zonnepanelen op de daken van de perrons, het dak van het Stadskantoor en de Jaarbeurs. De warmte koude opslag bij o.a. de Rabobank, de groene bomen in TivoliVredenburg, de duurzame bankjes in de stationshal op Utrecht CS en sinds kort de grootste fietsenstalling van Nederland waarin verschillende duurzame technieken verwerkt zijn.

Green Business Club Utrecht Dag van de Duurzaamheid

Een primeur

Ook maakten we een tussenstop bij ANNE de werk- en ontmoetingsplek in het hart van Utrecht voor mensen die duurzaam willen wonen en werken. ANNE is een living lab waarin tientallen duurzame bedrijven en organisaties samenwerken om mensen anders te laten nadenken over hoe ze wonen. De rondwandeling eindigde feestelijk bij circulair paviljoen The Green House. Een volledig duurzaam restaurant, gebouwd van (her)gebruikte materialen. Voorjaar 2018 kun je hier gerechten eten van groenten en kruiden uit de eigen urban farm, waarvan wij alvast een voorproefje kregen. De eerste gerechten die in, of eigenlijk bij, het paviljoen geserveerd werden. Een primeur!

Artikel in AD Utrechts Nieuwsblad

Verslaggever Indra Jager van het AD Utrechts Nieuwsblad liep ook mee met de rondwandeling. Ze interviewde een aantal deelnemers over hun motivatie om mee te lopen. Danny Jas, die bij zijn huis een eigen windmolen heeft, vertelt onder andere: “Ik wist helemaal niet dat dit er allemaal was, maar ik vind het heel leuk om dit soort initiatieven te leren kennen”. En meer eens met de titel van het stuk kunnen we niet zijn: wat de Green Business Club Utrecht betreft kan het stationsgebied inderdaad nóg duurzamer. Daarom werken we met onze projectgroepen hard aan duurzame mobiliteit, levendigheid en de circulariteit van afval in het gebied. Het hele artikel in het AD lezen? Dat kan hier.

GBCU-in-AD-Utrechts-Nieuwsblad-11-10-2017

Download de wandelroute

Kon je niet mee met de rondwandeling? Haal dan de kaart met de wandelroute op bij het Infocentrum in het Stadskantoor en ga zelf op pad. Ga bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze lekker naar buiten en ontdek de duurzame initiatieven die het stationsgebied rijk is. Je kunt de kaart hier ook downloaden.

Foto’s

Bekijk hieronder de foto’s van de rondwandeling tijdens de Dag van de Duurzaamheid 2017.