2023/04/04 geplaatst in Energie

Ook in Almere gaan de lichten na kantooruren uit!

Almere staat ook wel bekend als slaapstad. Of dat werkelijk zo is, daar verschillen de meningen over. Één ding is zeker: veel lichten branden nog na kantooruren en de stad lijkt zeker niet slapend. Afgelopen februari is ook Almere gestart met de drietrapsaanpak Versneld Energiebesparen vanuit het 15% GasTerug Coalitienetwerk. Stap 1 van deze drietrapsaanpak, het uitdoen van onnodige lichten na kantooruren tussen 22:00 en 06:00, is in werking gezet en bedrijven worden opgeroepen om mee te doen!

Energie is een hot en vooral actueel topic. Door de stijgende energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en de noodzaak om in 2030 energieneutraal of Paris Proof te zijn, kunnen bedrijven niet meer achterblijven. Investeren in groene energie is vaak een voor de hand liggende stap en wordt door velen luid verkondigd. De drietrapsaanpak legt de nadruk meer op energiebesparing: zowel bij de huidige situatie van het gebouw als in de toekomst. Hoe kan een gebouw richting energieneutraal?

Gemeente Almere helpt waar nodig
Bij sommige gebouwen is het lastig om even het licht uit te doen. Er kan sprake zijn van een kantoor waarbij werknemers ook in de nacht werken. Het kan ook voorkomen dat er letterlijk geen knop is om uit te doen. Of bedrijven zijn huurders in het gebouw en beheren zelf de knoppen niet. Systeeminstellingen vormen af en toe een struikelblok en ook veiligheid kan een rol spelen in het laten branden van lichten ’s nachts. Veel verschillende situaties vragen om verschillende manieren van aanpak. De gemeente Almere is druk in de weer om ieder te helpen. Ook het stadhuis is van de partij. Al blijven de lichten daar op de tweede verdieping wel aan; raadsleden en college moeten 24/7 toegang hebben tot hun werkplek.

‘De campagne video was een groot succes in Almere en daar kregen we mooie reacties op. Veel bedrijven gaven ook aan hun lichten al consequent uit te doen. Voor de derde stap, het maken van routekaarten voor individuele gebouwen, merkten we dat het lastiger was. Bedrijfspanden zijn vaak gehuurd en de eigenaar moet ook willen meewerken. Ook merken we dat nu het lichter gaat worden, de campagne wat afzwakt. Wellicht tijd voor een campagne gefocust op koeling en airco voor de zomer! ’, aldus Monique Uppelschoten (Projectleider branding Almere Tech en Transitie).

Eén van de bedrijven die enthousiast meedoet met de lichten uit, is Enreach. Bij het afgelopen netwerkevent van de 15% GasTerug coalitie in Almere inspireerde CEO Stijn Nijhuis met wat het bedrijf allemaal doet op het gebied van innovatie en energiebesparen in het duurzame kantoorpand.

Meedoen of meer informatie
Zit jouw bedrijf gevestigd in Almere en doe jij ook mee?
Kijk voor meer informatie op Almere doet het licht uit! Doe jij mee?