Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2022/06/17 geplaatst in Klimaat

Nieuw project werkgroep Levendig: ‘Klimaatadaptief 030’

Op 9 juni lanceerde Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) het nieuwste project van de Werkgroep Levendig: Klimaatadaptief 030. Hittestress, wateropvang en biodiversiteit zijn steeds belangrijkere thema’s in de stedelijke omgeving. Zo ook in Utrecht. Dit jaar omarmt de werkgroep deze thema’s onder de noemer ‘ Klimaatadaptief 030’. Op 9 juni organiseerden we een inspiratiesessie als kick-off!

Eva Stache vertelde 9 juni meer over ecosysteem diensten. Bij de Technische Universiteit van Delft werkt ze aan een promotieonderzoek naar de rol van stadsvegetatie bij de aanpak van problemen zoals hitte en wateroverlast.

“Het onderzoek wordt steeds interessanter. Zo begrijpen we nu beter waarom het zo warm wordt in de stad en waarom zich hitte eilanden vormen. Wanneer er geen vegetatie is, dan stroomt het regenwater weg en komt nooit meer terug. Een boom is in staat om op grote diepte water op te halen die daarna wordt verdampt. Wanneer er geen bomen zijn, wordt die waterkringloop doorbroken. Deze conclusie over de functie van vegetatie is van levensbelang voor de inrichting van de stad. Je kunt berekenen met welke vegetatie en in welke hoeveelheid je de problemen in de stad qua hitte en wateroverlast kunt verminderen.”Lees meer in dit artikel

De Rabobank heeft het stukje vegetatie al goed begrepen en Sierd Wesstra laat vol trots de binnentuin zien: een oase van rust en een unieke kijk op de stad vanaf het groen.

De dag eindigde in de Lomboktuin op Westplein. Hier is een pluktuin aangelegd door de Werkgroep Levendig waar, met goed gerichte borden iedereen welkom is zijn lunch aan te vullen met lekkers uit de natuur.

Hoe nu verder?
Onderzoeksbureau Nelen & Schuurmans onderzoekt dit jaar wat de nulmeting is in het stationsgebied van Utrecht en vormt een routekaart naar 2030. Hierin staan stappen die GBCU kan zetten naar een meer klimaatadaptief en natuurinclusief gebied. Hierin worden ook de koppelkansen in kaart gebracht met de Gemeente Utrecht.

De werkgroep was vorig jaar al bezig met Duurzame Daken te stimuleren in het stationsgebied en organiseerde een Duurzame Daken expositie. Deze expositie was te zien bij ANNE en wordt per juli tentoongesteld bij het Hof van Cartesius tot september.

Wil je ook iets met je dak? We hebben vorig jaar diverse sessies georganiseerd ? Bekijk ze hier:

  1. De terugblik op de Duurzame Daken expositie
  2. Het nieuwsartikel, in een notendop
  3. Het servicepunt Duurzame Daken van Natuur en Milieufederatie Utrecht

Meer informatie
Wil je meer weten over het thema klimaatadaptatie? Neem dan contact op met Tirsa van der Laan via tirsa@greenbusinessclub.nl