Gepost door Green Business Club Zuidas
2023/01/20 geplaatst in Afval

Met de handen in het restafval: GBC Zuidas participanten nemen deel aan een restafvalanalyse

Afgelopen maandag 16 januari was het zo ver; een groep Zuidassers ging enthousiast aan de slag met het doorspitten van het restafval van hun kantoor. Niet de gebruikelijke maandagochtend activiteit! Werknemers van ABN AMRO, Arcadis, Financial Offices en NautaDutilh brachten vuilniszakken restafval mee en onder leiding van Ecosmart, onderdeel van Renewi, plozen de deelnemers de zakken uit.

Hoort dat theezakje nu bij het restafval of toch bij organisch afval? En die pizzadoos met olievlekken van die late avond doorwerken vorige week? Mag die bij het oud papier of toch bij restafval?

Afval op de werkvloer
Voordat de groep het afval indook, begon Patrick van der Sanden van Ecosmart met een korte introductie over afval op de werkvloer: “Er heerst nog veel onwetendheid in kantoren. Mits er geen duidelijke inzamelinstructies hangen, gooit men vaak veel bij het restafval. Ecosmart helpt bedrijven om afval te voorkomen. Afval is tastbaar. Anders dan bij groene stroom, waarbij je niet ziet dat het groen is aan het stopcontact, is afval duidelijk zichtbaar en vooral ook meetbaar. En meten is weten”, aldus Patrick. Iedereen kan zijn bijdrage leveren om dit te verminderen.

Aan de slag met restafval
In de sorteertafels van Ecosmart kon men, gewapend met schort en handschoenen, alle stromen afval duidelijk sorteren. Na dit sorteerproces werd er gelijk een rapport gemaakt voor alle deelnemende bedrijven. Met deze afvalcijfers gaan de bedrijven nu intern aan de slag om hun restafval te verminderen. Een paar tips en tricks die werden gedeeld; kijk eens naar hoe de inkoop is geregeld, naar hoe werknemers zich gedragen omtrent afval en hoe facilitaire partners met restafval omgaan.

En kwam er nog iets geks uit het afval? De deelnemers vonden volle wc rollen, een zilveren vork en Apple AirPods besmeurd onder de rijst en bonen. Dat zorgde voor de nodige verrassing! Met vernieuwde kennis en afvalcijfers op zak, ging iedereen terug naar kantoor.

Project Zero Waste Zuidas
Dit Waste Lab werd uitgevoerd onder het project Zero Waste Zuidas dat inzet op een Zuidas zonder restafval in 2030. Het programma ontstond als samenwerking tussen Green Business Club Zuidas en Amsterdam Economic Board. Andere Green Business Clubs en het programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat zijn er inmiddels ook druk mee bezig.

Meer informatie
Ook interesse in een Waste Lab? Neem contact op met project manager Lara Jongejans via lara@greenbusinessclub.nl.