Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2023/03/12 geplaatst in Algemeen

Maak kennis met de nieuwe penningmeester van GBCU: Stan Vanhees

Afgelopen november vond er een wisseling plaats in het bestuur. Stan Vanhees vervangt Aletta Koster als penningmeester en vervult deze rol in een gebied wat hem dierbaar is: in Utrecht. De hoogste tijd om kennis te maken met Stan en daarom gingen wij in gesprek met hem over onder andere zijn werkzaamheden en Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU).

Met zijn bachelor Docent Geschiedenis en Master Bedrijfskunde op zak, is de 27-jarige Stan sinds afgelopen september werkzaam bij ProRail. Daar vervult hij de rol als Finance Trainee en houdt zich bezig met de financiële afdelingen.

Duurzaamheid tijdens zijn studie
Tijdens zijn bachelor Docent Geschiedenis heeft Stan een bestuur jaar gedaan bij de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Zo kwam Stan in aanraking met het thema ‘Duurzaamheid’. Met creativiteit kun je redelijk veel bereiken, vertelt hij verder: “Zo organiseerden we tijdens de UIT bijvoorbeeld de grootste vleesloze barbecue voor studenten tot dan toe. Dit beviel goed en smaakte naar meer!”.

De creativiteit trok Stan door en sloot zich later aan bij een Green Office tijdens zijn bachelor opleiding aan de Hogeschool van Utrecht. En in 2022 hield Stan zich bezig met duurzaamheid bij het Programma Team Duurzaamheid van de Universiteit van Utrecht (UU) met betrekking tot de Duurzaamheidsmonitor: “Wat bereikt een organisatie op het gebied van duurzaamheid? Ik mocht meewerken aan de duurzaamheidsmonitor 2021 waarin overzichtelijk wordt bijgehouden hoe de vooruitgang binnen de afdelingen van UU gaat met betrekking tot de gestelde duurzaamheidsdoelen.”.

Rol als penningmeester bij GBCU
Na zijn studie is Stan werkzaam bij ProRail waar hij getipt werd door een collega over GBCU: “Een collega tipte mij over een functie bij GBCU en dat trok mijn aandacht. In de afgelopen jaren heb ik mij beziggehouden met duurzaamheid. Een rol als penningmeester waar ik mijn passie voor duurzaamheid en financiële kennis kan gebruiken sluit hier mooi op aan. Daarbij voelt Utrecht wel als ‘mijn’ stad, doordat ik er 8 jaar heb gestudeerd. Dit maakt dat ik bezig ben op een plek wat mij dierbaar is.”.

Niet veel later sloot Stan aan als penningmeester in het bestuur en richt hij zich op de inkomsten en uitgaven van onze stichting: “De afgelopen maanden heb ik mij verder kunnen verdiepen in GBCU en ook kennis gemaakt met de participanten tijdens onze participantenvergadering. Zo krijg ik een beter beeld van de werkgroepen en wat er nodig is om projecten uit te voeren. Ik hou mij binnen GBCU bezig met de opgestelde begroting en ben vooral een kritische noot of iets een toegevoegde waarde heeft.”.

Meerwaarde van GBCU
GBCU verbindt partijen in het Utrechtse stationsgebied en daar ligt ook de kracht volgens Stan: “GBCU handelt ook naar behoeften van participanten. Zij pakken de lead in duurzame issues en dat wordt vervolgens uitgewerkt. GBCU heeft een netwerk en weet daar de verbindingen in te leggen met relevante partijen. Ook maakt het dat je voor sommige situaties niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. In het korte tijdsbestek dat ik er nu zit, merk ik binnen GBCU een wil om met z’n allen het Utrechtse stationsgebied nog mooier en duurzamer te maken!”.