Gepost door Green Business Club - Rotterdam Alexander
2022/07/15 geplaatst in Afval, Circulair, Event

Kick-off van Zero Waste pilot GBC Rotterdam Alexander

Op 7 juni vond de Kick-off plaats in Rotterdam Alexander voor de pilot-werksessie van Zero Waste. In deze werksessie stond de ambitie voor hoogwaardig en lokale verwerking van afval in Rotterdam Alexander centraal. Ook ondertekenden de aanwezige een intentieverklaring betreffende de Zero Waste aanpak in het gebied d.m.v. een ”thumbs up”.

Nina van Green Business Club: beginnen met Zero Waste
Nina licht toe dat zero waste begint bij circulair en lokaal inkopen. In een perfecte situatie hebben acquisities van tevoren al een eindbestemming voor na het gebruik. Over het omgaan met afval begint er steeds meer wet- en regelgeving gevormd te worden. Het kan lastig zijn alle veranderingen bij te houden waardoor het waardevol is om informatie te delen en als participanten elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Om een uiteindelijk kleinere afval-restroom uit het gebied over te houden, kan samenwerking een mooie oplossing zijn. In een ideale wereld worden circulaire en lokale inkopen collectief gedaan, wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld raamcontracten en wordt afvalverwerking lokaal en collectief opgepakt.

Jochem van Sodexo: fases van Zero Waste
Jochem vertelt dat het voorkomen van- en het niet benutten van bruikbaar voedsel hoog op de prioriteiten lijst staat bij Sodexo. In drie fases wordt er gekeken naar het verminderen van afval, in fase één wordt er gekeken naar inkoop regulatie door middel van software en data. De tweede fase bestaat uit ‘wastewatchers’, die bijhouden welke producten in welke hoeveelheden weggegooid worden en initiatieven als ‘too good to go’ om rest verwerking te verminderen. In de derde fase wordt groen afval verwerkt door GroenCollect om afvalstromen te laten dienen als grondstof voor nieuwe producten.

Voor organisaties die aan het begin staan van het omarmen van zero waste, is de meest waardevolle afvalstroom om naar te kijken koffie aangezien dit relatief makkelijk een impactvolle verandering maakt.

Phillip van GroenCollect: plan van aanpak Zero Waste
Phillip deelt de visie van GroenCollect op hoogfrequent, lokale en hoogwaardige afvalverwerking. Het doel van dit project is om collectief een pilot aan te gaan waarbij GroenCollect afvalstromen terug op de markt brengt als nieuwe producten of een andere circulaire invulling geeft aan het door Rotterdam Alexander gegenereerde restafval.

Voor de pilot begint, zal er per participant een intakegesprek plaatsvinden waarin betrokkenen geïnstrueerd worden over de manier van werken. Zo wordt er gebruik gemaakt van een systeem waarmee er per emmer afval betaald wordt. Wanneer de emmers vol zitten, verzameld GroenCollect deze emmers met elektrische voertuigen. Ook zal een demo verspreid worden die verder laat zien hoe deze nieuwe manier van afvalverzameling in elkaar zit. In Rotterdam zijn er al voldoende resources voor de verwerking van het afval. Echter, voor grotere bedrijven gevestigd op meerdere plekken in Nederland zoals de politie kan het een uitdaging worden om dit proces aan te gaan. Dit vanwege de landelijke contracten en de vraag of er een financieel voordeel aan zit in de relatief grote volumes koffiedroes die vrij komen.

Phillip licht toe dat het verzamelen van afvalstromen in grote containers vaak resulteert in vervuilde stromen die niet gebruikt kunnen worden in circulaire processen. Gedragsverandering rondom het scheiden van afval op een manier waarop afvalstromen niet vervuild worden, is de grootste uitdaging.