Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2024/04/19 geplaatst in Logistiek

Kennissessie biedt inspiratie voor de weg naar Zero Emissie Stadslogistiek

Op 26 maart 2024 organiseerde Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) een online kennissessie over Zero-emissie stadslogistiek. Met de nadruk op de aankomende zero-emissiezone (ZE-zone) die stapsgewijs vanaf 1 januari 2025 in Utrecht wordt ingevoerd, was deze bijeenkomst een stap in het informeren en mobiliseren van bedrijven in de regio om zich voor te bereiden op deze veranderingen.

Petra Graatsma, programmamanager bij GBCU, opende de sessie en benadrukte de betrokkenheid van 21 participanten bij het streven naar Zero Emissie. Ze besprak het belang van het bundelen van goederenvervoer en het verminderen van het aantal vervoersbewegingen als strategieën, naast de overstap naar elektrisch of waterstofvervoer.

Voortgang en Inzichten
Renee van den Heuvel, Hoofd Inkoop en Facilitair Management bij Movares en voorzitter van GBCU werkgroep Circulair, bood een overzicht van de inspanningen die al zijn geleverd binnen GBCU, waaronder een Green Deal in 2018 die gericht was op Zero Emissie. Een belangrijke conclusie uit onderzoek was de noodzaak om leveranciers en aflevermomenten beter op elkaar af te stemmen, wat resulteerde in een succesvolle pilot met Cityhub voor bepaalde producten.

Ondersteuning en Wetgeving
Berend van Heezik van de Gemeente Utrecht benadrukte de invoering van de ZE-zone in 2025 en de ondersteuning die beschikbaar is voor bedrijven die zich willen aanpassen aan deze nieuwe wetgeving. Stadslogistiek makelaars zijn ingehuurd om bedrijven te begeleiden, en er is subsidie beschikbaar gesteld. Van Heezik benadrukte ook het belang van tijdige communicatie met leveranciers om de overgang soepel te laten verlopen.

Best Practices en Pilots
Roland van der Wijngaart van SPIE Regio Noordoost deelde inzichten uit een pilot in Groningen, waarin het verminderen van vervoersbewegingen prioriteit kreeg. Door logistieke middelen aan te passen en efficiëntere routes te plannen, kon SPIE aanzienlijke CO2-besparingen realiseren.

Innovatieve Aanpak
Diederik Imfeld van Green Business Club Zuidas sloot af met een blik op projecten in Zuidas, waarbij de nadruk lag op het verminderen en verslimmen van vervoer voordat verdere vergroening plaatsvindt. Een innovatieve aanpak met lokale bezorgservices en samenwerking tussen huurders in multi-tentantgebouwen toonde veelbelovende resultaten.

Lees hier het hele verslag: Kennissessie Zero-emissie stadslogistiek

Tijdens de kennissessie zijn er waardevolle inzichten en best practices gedeeld ter voorbereiding op de aanstaande veranderingen in de stadslogistiek. Heb je vragen? Neem contact op met Petra Graatsma via utrecht@greenbusinessclub.nl.

De gehele kennissessie terugkijken? Bekijk deze hieronder!