2020/06/25 geplaatst in Algemeen

Kantooroplossingen in de 1,5 meter samenleving

Het is een gekke tijd waarin we veel thuiswerken en er langzaam weer op kantoor gewerkt mag worden, maar wel met anderhalve meter afstand. Werkgevers moeten hun kantoren en werkplekken anders inrichten en het personeel instructies geven over een andere manier van werken. Ook zal thuiswerken een belangrijk onderdeel blijven van de huidige werkomgeving. Een onderbelicht gevaar van het thuiswerken is dat we geen ergonomisch verantwoorde werkplek hebben en we gaan overcompenseren in uren, omdat we ervan uitgegaan dat we op werk ook acht uur effectief werken. Lyreco, GZ Office Xperience, Clear Circle en BakkerElkhuizen namen ons tijdens de kennissessie mee in de oplossingen voor het werken in een 1,5 meter economie.

Lyreco is partner van GBC Nederland en leverancier van werkplekoplossingen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, catering- en hygiëneproducten en kantoorartikelen. Zij zetten stappen richting circulair; dit doen zij door niet alleen klanten te adviseren in de keuze van de producten, maar ook door toeleveranciers te stimuleren. Daarnaast wil Lyreco zelf faciliteren in het sluiten van de kringloop van de producten die zij leveren. Vanuit Lyreco werd belicht wat er nodig is om tot een goede thuiswerk te komen. Om tot een ergonomisch verantwoorde werkplek te komen werken zij samen met Bakker Elkhuizen.

BakkerElkhuizenBakker Elkhuizen is een specialist in het ontwikkelen van high-end ergonomische hard- en software-oplossingen die bijdragen aan het fysieke- en mentale welbevinden van computergebruikers. Thuiswerken brengt bekende gezondheidsrisico’s voor werknemers (fysiek & mentaal) met zich mee. Een onderbelicht gevaar van het thuiswerken is dat we geen ergonomisch verantwoorde werkplek hebben en we gaan overcompenseren in uren, omdat we ervan uitgegaan dat we op werk ook acht uur effectief werkten. Niet alleen een goede werk-prive balans is erg belangrijk, maar ook een ergonomisch verantwoorde werkplek:

  • Goed zitten op een goede bureaustoel aan een goed afgestelde tafel
  • Kijkafstand 60 a 70 cm (armlengte), kijkhoek 35 graden
  • Werken in de ergonomische lijn (scherm, documenten, toetsenbord en lichaam)
  • Beeldschermhoogte 10 cm onder ooghoogte
  • Ontspannen afhangende schouders, armen afsteunen op armleggers / tafelblad
  • Voeten op de grond, dynamisch zitten.
  • BEWEEG: de beste houding

Optimaal gereedschap voor het mobiele werken zijn een in hoogte verstelbare laptophouder, extern compact toetsenbord en een externe muis. De werkgever heeft zorgplicht en is ook bij thuiswerken verantwoordelijk voor een werkplek die voldoet aan de wettelijke vereisten. Dat is geregeld in artikel 7:655 van het Burgerlijk Wetboek. De werkgever moet kunnen aangeven welke werkzaamheden thuiswerkers verrichten en de stoffen, hulpmiddelen en werktuigen die zij daarbij gebruiken.

GZ Office Xperience is participant GBC Zaanstad en aanbieder van oplossingen op het gebied van office furniture (kantoormeubilair), office supplies (kantoorartikelen) en office concepts (projectinrichting). Tijdens de kennissessie lichtten zij toe welke oplossingen er zijn om het kantoor en alle werkplekken op kantoor anders in te richten. Hierbij kwamen mooie duurzame oplossingen voorbij, zoals geupcycled meubilair, modulaire tapijttegels voor het aangeven van richtingen en het verminderen en verdelen van de capaciteit door middel van de app iotspot. Daarnaast zien zij een transformatie in het gebruik van de ruimtes op kantoor, namelijk  van kantoortuinen naar clubhuizen en van vergaderruimtes naar individuele en akoestische overlegunits. 

Clear Circle is een bedrijf dat een compleet circulair pakket duurzame en afbreekbare schoonmaakmiddelen voor de professionele werkomgeving ontwikkelt, produceert en rechtstreeks aan de klant levert. Hierbij halen zij de verpakkingen ook weer op en worden deze hergebruikt of omgevormd tot andere producten. In de afgelopen tijd hebben zij ook hygiëne zuilen ontwikkeld, waarbij je door middel van een voetpomp niets hoeft aan te raken. Een essentieel onderdeel voor een kantoor in de 1,5 meter samenleving.