Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2023/06/20 geplaatst in Circulair

In Zaanstad heeft iedereen een “Hart van Hout”

In Zaanstad heeft iedereen een “Hart van Hout”, dat bleek op de houtbouwsessie van Green Business Club Zaanstad! Nagenoeg de hele houtbouwketen was 15 juni aanwezig: van bosbeheer, een Zaanse wind gedreven zagerij, een circulair ‘sloop’-bedrijf, tot importeurs, groothandels en vaklieden, aangevuld met lokaal onderwijs, een woningcorporatie, de gemeente en de MRA. Samen werd verkend welke kansen er liggen vanuit de historische houtbouw in het nieuwe houten tijdperk dat zich aandringt. Het vervolg: een tweede Houtbouwsessie volgt op 30 november!

Wethouder duurzaamheid René Tuijn trapte af met een blik terug in de tijd en een positieve blik vooruit; de gemeente stuurt actief op meer houtbouw! Ruben Uitendaal benadrukte de gunstige marktontwikkelingen voor hout. Kansen en mogelijkheden
Er werd veel kennis met elkaar uitgewisseld en contacten gelegd voor nieuwe samenwerkingen. Een aantal eerste ‘take aways’:

  • Zaanstad heeft veel kennis en kunde in houtbouw. Als we die goed organiseren kunnen we sterk bijdragen aan de opschaling: Zaanstad houtbouw hoofdstad van de wereld met een toonaangevend expertisecentrum gerealiseerd met houtbouw?
  • We kunnen ons unieke verhaal als houtstad (met kennis, ambacht, onderwijs en praktijk) beter op de kaart zetten om de brug van het verleden naar de toekomst te slaan.
  • Naast vele voorbeelden van meer traditionele houtskeletbouw, moeten we snel een paar grote iconische voorbeelden van moderne hoogbouw realiseren.
  • We zouden meer moeten investeren in bewustzijn van inwoners, aannemers en ontwikkelaars.
  • Onderzoeken hoe we houtbouw beter kunnen belonen en stimuleren.

De werkgroep circulair met projectleider Bibi LooijestijnFemke NagelGaby Foekens bedanken alle ondernemers voor hun mooie bijdrage en de (hout)verbindingen die met elkaar werden gelegd. Dit krijgt zeker een vervolg!

Dit is slechts een greep uit de sessie. Wil je het hele verslag lezen met bevindingen? Dat kan hier!

Tweede houtbouwsessie
Er wordt een vervolg gegeven aan deze sessie! Op 30 november van 14:00 – 18:00 bij GZ Office Xperience krijg je meer te horen de kansen die zich aandienen in het nieuwe houten tijdperk, de mythes van hout en bespreken we de voortgang sinds onze eerste sessie: waaronder werkgroepen en ontwikkelingen vanuit de Gemeente Zaanstad. Lees meer. Aanmelden kan door te mailen naar circulairzaanstad@greenbusinessclub.nl.

Lees het verslag van de houtbouwsessie terug!

Meer informatie
Wil je ook meedoen of heb je vragen? Neem contact op met circulairzaanstad@greenbusinessclub.nl