Het nieuwe werken – flexibilisering mobiliteits- en (thuis)werkbeleid
Werkgevers werken aan een nieuw mobiliteitsbeleid voor het moment dat werknemers weer terug mogen naar de werklocatie. Er wordt nagedacht over thuiswerken, spreiding over vervoersmiddelen, inrichting van de werklocatie en het behoud van de bedrijfscultuur. Kantoorgebouwen worden plekken om samen te komen, terwijl thuiswerken vraagt om nieuwe vormen van (digitale) samenwerking. Op 30 maart organiseerde Green Business Club Nederland daarom een webinar over het Nieuwe Werken – flexibilisering mobiliteits- en (thuis)werkbeleid. Concrete voorbeelden van hoe partijen met elkaar samenwerken aan bijvoorbeeld mobiliteit, staan hierbij voorop. Tijdens deze webinar kregen bedrijven en organisaties handvaten voor het flexibiliseren van het mobiliteits- en thuiswerkbeleid en inrichten van de werklocatie.
Viktor Stelder van PII Networks verzorgde een inspirerende Keynote over de verandering van de bedrijfscultuur. Thuiswerken biedt een enorme kans om op een duurzame manier te werken. Maar als we minder tijd op kantoor doorbrengen, hoe blijven we minstens zo productief en verbonden met collega’s? Viktor benadrukt dat verbinding centraal moet blijven staan, ook de spontane ontmoetingen bij het koffiezetapparaat of de wc zijn hierbij ontzettend belangrijk. Het klassieke gebruik van kantoor leidde tot een oververtegenwoordiging van interacties binnen specifieke groepen. Maar het tekort aan verbinding tussen groepen en afdelingen kan bij thuiswerken een probleem worden. Viktor Stelder: “Willen we thuiswerken tot een succes maken, moeten we zorgen voor de verbinding tussen medewerkers. Maak een ontwerp voor een zo’n effectief mogelijk sociaal systeem met een mix van ontmoetingen.” Wilt u meer weten over zo’n systeem van ontmoetingen? Bekijk hier de presentatie of neem contact op met Viktor Stelder via viktor@pii-networks.nl.
Vervolgens gingen alle aanwezigen uiteen in drie verschillende break-out rooms.
Transitie naar hybride werkvormen
Het nieuwe werken vereist hybride werkvormen. Veel bedrijven werken op dit moment aan hoe je dit beleid vorm geeft en wat is er voor nodig op de (thuis)werkplek. Lyreco deelde tijdens een van de break-out rooms de goede voorbeelden die zij tegenkomen, waar rekening mee gehouden moet worden bij thuiswerken en wat er nodig is voor een goede thuiswerkplek. Lees hier meer over thuiswerkoplossingen. Nils Bonder, directeur BAM Concernhuisvesting, roept juist op om het lef te hebben om nog even niets te doen en af te wachten hoe dit hybride werken na corona er echt uit gaat zien.
Duurzaam mobiliteitsbeleid; Waar start je?
Marcus Hinrichs en Tom Schonewille van NS delen kennis en inspireren tijdens een andere break-out sessie over de vier bouwstenen van een succesvol mobiliteitsbeleid. De NS benadrukt dat je niet in je eentje een mobiliteitsbeleid moet vormen, maar een werkgroep binnen de organisatie moet opzetten. Het aanbod is enorm, probeer realistisch te zijn en te kijken naar wat je nodig hebt, zodat je het niet onnodig complex maakt. “In onze ogen werkt het heel goed om uit te vragen bij de medewerkers. In plaats van zelf het wiel opnieuw uit te vinden werkt het effectief om medewerkers te vragen wat zij willen en waar de behoefte ligt. Deze behoefte koppelen aan de organisatiedoelstellingen geeft een helder beeld van welke richting op te gaan” aldus Marcus Hinrichs en Tom Schonewille.
Flexibilisering van het mobiliteitsbeleid en MaaS-diensten
Bereikbaar Haaglanden en PON laten tijdens de derde break out room zien waarom een flexibel mobiliteitsbeleid onmisbaar is voor iedere werkgever, hoe dit je werknemer keuzevrijheid biedt en hoe je toch kosten en administratieve rompslomp kan besparen. Bert van Rijssen, Adviseur Mobiliteit bij Bereikbaar Haaglanden licht Mobility as a Service (MaaS)-diensten toe. MobilityasaService is een type service waarmee gebruikers via een gezamenlijk digitaal kanaal meerdere soorten mobiliteitsdiensten kunnen plannen, boeken en betalen. Dit concept past bij de verschuiving van vervoermiddelen in eigen bezit naar mobiliteit die als een dienst wordt aangeboden. Dit zorgt ervoor dat je efficiënter omgaat met je kosten en de medewerkers meer keuzevrijheid gegeven worden. Deze keuzevrijheid wordt steeds belangrijk als medewerkers meer thuiswerken of duurzamere keuzes willen maken.
Maud van Alphen van PON ziet MaaS als de volgende stap om steden bereikbaar te houden en CO2 te reduceren. Maas is niet het eindpunt, maar een grote stap naar verschillende mobiliteitsdiensten. Het zakelijk reizen van de toekomst voor de werkgever ziet er als volgt uit: afschaffing vaste reiskosten vergoeding, meer behoefte aan flexibiliteit in reistijd en reisvorm, geen dure abonnementen meer – pay per use en toegang tot inzicht in duurzame opties.
Na de break out rooms kwamen alle deelnemers weer samen. De webinar eindigde met een presentatie van Jos Hollestelle, mobiliteitsadviseur Breikers, over de gebiedsaanpak van GBC Zuidas met haar partners binnen Van A tot Zuidas en individueel advies voor alle organisaties van Breikers. De Van A tot Zuidas partners hebben samen het doel om ondernemers te ondersteunen in duurzaamheid en flexibiliteit en werken toe naar het spreiden van werktijden en vervoermiddelen, waarbij meer thuiswerken de norm blijft. Hiervoor gebruiken zij een gemeenschappelijke funnel, waarbinnen zeven stappen gedefinieerd zijn van prospect tot ambassadeurs. Deze individuele adviezen leidden tot een gebiedsaanpak doordat kennis wordt gedeeld via Van A tot Zuidas.
Bekijk hier de hand out van het webinar. Wilt u meer weten over mobiliteitsbeleid en de aanpak van het Green Business Clubnetwerk? Neem contact op met Diederik Imfeld via diederik@greenbusinessclub.nl.