Gepost door Green Business Club - Rotterdam Alexander
2024/04/07 geplaatst in Afval, Algemeen, Energie, Levendigheid, Mobiliteit

Green Business Club Rotterdam Alexander presenteert jaarplan 2024

Met groot genoegen presenteren wij het jaarplan van Green Business Club Rotterdam Alexander. Onze wereld wordt geconfronteerd met urgente uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid. Daarom is het van cruciaal belang dat lokale bedrijven, organisaties en overheden zich verenigen en actie ondernemen. Onze duurzaamheidsambities tot 2030 vormen de leidraad voor ons jaarplan. We zijn vastbesloten om onze inspanningen te intensiveren en onze doelen nog ambitieuzer te maken.

Wij bedanken alle participanten en samenwerkingspartners voor hun inzet en betrokkenheid. Samen zijn we een krachtige motor van verandering en we kijken ernaar uit om onze reis voort te zetten en nog meer successen te behalen in de komende jaren. Hieronder volgt een kort overzicht per werkgroep met de plannen voor het nieuwe jaar. Lees hier het hele jaarplan!

Werkgroep Zero Waste & Circulair
De werkgroep Zero Waste & Circulair heeft als doel om grondstoffen te behouden en de CO2-uitstoot te verminderen. In 2030 streven we naar een Zero Waste programma. Belangrijke ambities zijn onder andere het hoogwaardig verwerken van voedselreststromen en het implementeren van gestandaardiseerde inkooprichtlijnen die de circulaire economie bevorderen.

In 2024 gaat GBC Rotterdam Alexander van start met de Keukenkastjes-actie, waarbij er zo veel mogelijk producten en houdbare etenswaren wordt opgehaald om te schenken aan de Voedselbank.

GBC Clean Up Walk
Jaarlijks organiseren wij de GBC Rotterdam Alexander Clean Up Walk, waarbij participanten zwerfafval inzamelen in het centrumgebied. Dit jaar werken we samen met Clear Rivers om het opgehaalde afval te recyclen tot nieuwe producten, zoals 3D-geprinte banken en zitzakken.

Kennissessies
Tijdens onze Zero Waste & Circulair kennissessies delen we waardevolle inzichten en best practices. Recentelijk organiseerden wij een online kennissessie waar Eneco en PHI Factory informatie deelden over hun inspanningen op het gebied van herbruikbare cups.

Projectgroep Energie
De projectgroep Energie streeft naar samenwerking in de energietransitie. Belangrijke doelen zijn het reduceren van energieverbruik en het overgaan naar duurzame alternatieven zoals een warmtenet. Concrete stappen om dit te bereiken zijn onder andere de lancering van een Routekaart energieneutraal commercieel zakendistrict Rotterdam Alexander en het verkennen van een Smart Energy Hub.

Projectgroep Mobiliteit
De projectgroep Mobiliteit richt zich op het verminderen van CO2-uitstoot door het stimuleren van duurzame vervoersmiddelen en het verduurzamen van het wagenpark. Recentelijk organiseerden wij een digitale kennissessie over de CO2-rapportageverplichting voor bedrijven, waarin werkgevers werden bijgepraat over duurzame mobiliteitskeuzes.

Projectgroep Vergroening
De projectgroep Vergroening zet zich in voor klimaatadaptieve maatregelen en het herstel van biodiversiteit. Concrete projecten zijn onder andere lobbyen bij de gemeente Rotterdam voor meer vergroening van de openbare ruimte en het collectief aanleggen van geveltuinen. In 2024 werkt de projectgroep verder aan concrete vervolgstappen om het gebied te vergroenen, verlevendigen en veiliger te maken.

Meer informatie
Wil je meer weten of interesse in participantschap? Neem contact op met Carola Kalishoek via carola@greenbusinessclub.nl.